Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +186
Niesamowite jest to jak ostry, wyraźny, bez strefy przejściowej jest ten podział gdzie się mówi „wychodzę na dwór”, a gdzie się mówi „wychodzę na pole”. Niemal równo z granicami województw małopolskiego i podkarpackiego, co jest przecież nietypowe jak na Polskę. Niby rysuje się granica Galicji, ale nie do końca, bo są wyjątki (Kazimierza Wielka, Miechów, Proszowice). Jedziesz na zakupy z Sandomierza do Tarnobrzega i już jesteś w zupełnie innej strefie językowej xD
źródło: 035645EB-B0C2-4590-9E2E-1FA2D7CE8200
Pobierz
czy zdarza wam się skrobać przednią szybę od środka przy minusowych temperaturach? Obecnie w tych okolicach zera widzę sporo wilgoci/niemalze wody, a im dalej w zimę, tym będzie gorzej. Nie wiem, jak temu przeciwdziałać, skad tyle tej wilgoci. Jakieś woreczki z ryżem czy te takie pochłaniacze allegrowe nic nie dają ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#kiciochpyta #samochody
#kiciochpyta #samochody

Mamy też aktualnie inną ciekawą sytuację, dwie równoległe gospodarki, jedna dla top 20%, które załadowane na giełdzie, krypto i nieruchomościach ma swoje szalone lata 20, i bottom 80%, które mocno czuje ból.
#gielda #ekonomia #usa
źródło: G3xXnyTXMAAdp0t
Pobierzźródło: G0RVRFjaYAAN7PF
PobierzKomentarz usunięty przez autora Wpisu
Mamy dwie opcje:
- recesja i deflacja (co i tak skończy się panicznym obniżeniem stóp, ale z ograniczonym dodrukiem może obejść się bez mocnego podniesienia inflacji w średnim terminie), ten wariant zły dla akcji, nieruchomości, rynku pracy
- szybki mocny spadek stóp teraz + dodruk i modlenie się, żeby inflacja nie wystrzeliła jak poprzednim razem, akcje i krypto do góry w tym scenariuszu
Patrząc na ostatnie lata to scenariusz drugi
Ciekawe czy z shortem na nvidie też ma racje
Burry miał w większości rację, ale nie przewidział populistycznego renesansu i tego, że rządzący oszaleli i wolą krótkoterminowy zysk i zapaść zamiast krótkoterminowego bólu i długoterminowego odrodzenia się gospodarki.
Jak poprzednim razem w 2008 ma małe problemy z timingiem xd.
@duzy_krotki: Konsekwencje szybkiego wzrostu poziomu cen. Kto miał aktywa realne: chałupę, akcje i dostawał podwyżki w pracy to ma lepiej niż kiedykolwiek. Jak ktoś trzymał gotówkę czy obligacje i dostał niewielkie podwyżki to teraz ledwo wiąże koniec z końcem.
źródło: u_vs_pi
PobierzDlaczego tak Cię to boli, że ktoś opisuje fakty ze świata ekonomii i wyciąga własne wnioski? Masz jakieś osobiste problemy, za dużo stresu może? Wal na PW, możemy zawsze porozmawiać.
coś takiego jak poniżej pisałem do ciebie pół roku temu, standardowo jak inne perm-niedźwiedzie, odczekałeś w ciszy pare miesięcy jak rynek poszedł wyżej i znów wróciłeś z nadzieja, za tym razem trafisz
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzNo właśnie brzmisz trochę jak frustrat patrząc na twoje komentarze w innych wpisach, agresja i nazywanie każdego wpisu z którym się nie zgadzasz wysrywem. Dlatego podejrzewam, że masz jakieś problemy osobiste i się tutaj wyładowujesz na innych, żeby sobie odbić. Jak widzisz nawet w tym wpisie inni starają się prowadzić jakąś merytoryczną dyskusję, a Ty wchodzisz i napiszesz wysryw, spadkowicz i wsio.
Poza tym, tak, jestem teoretykiem, to źle? Odbiera
z takimi łbami spadkowymi dyskutowałem tu merytorycznie kilka lat temu, ale po czasie stwierdziłem, ze nie ma to najmniejszego sensu, scenariusz jest zawsze ten sam, spadkowicz obiecuje krach wrzucając pod to różne wykresy lub śmieszne kreski, jak krach nie przyjdzie to ucieka do nory z podkulonym ogonem i wraca za kilka miesięcy gdy rynek jest znów wyżej
Czyli jesteś zwyczajnym chamem z problemami emocjonalnymi, pa w takim razie, szkoda mojego czasu na dyskusję w takim razie z kimś takim.
Ja próbowałem, ale kolega już "lata temu dyskutował" z takimi "spadkowymi łbami" i więcej nie będzie xD.