Wpis z mikrobloga

Hej, jak to jest z wylewaniem ław fundamentowych w grudniu / styczniu? Proces pozwolenia na budowę bardzo się przeciągnął. Ekipa już dogadana i czekają na zielone światło, ale zacząłem mieć wątpliwości, tyle czasu już czekaliśmy że te 2 dodatkowe miesiące żeby zrobić to w marcu nas nie zbawią. Na pewno chciałbym beton z dodatkiem zimowym i z wykorzystaniem ciepłej wody.

Woda gruntowa niestety na 1.3m, no i zostaje kwestia przyspawania bednarki

#budowadomu #budujzwykopem
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JaTobieTyMi: podzwoń do lokalnych betoniarni czy w ogóle mają opcję "podgrzewania" betonu. Zalewałem strop w styczniu i okazało się, że w okolicy nikt nie stosuje dodatków zimowych, a o grzaniu kruszywa lub wody to w ogóle nie ma mowy. Nawet "markowe" betoniarnie z renomą (Warszawa i okolice) twierdziły, że nie ma opcji i dostawałem porady w stylu "proszę przykryć beton plandekami i obłożyć styropianem".
W końcu po wielu telefonach znalazłem
  • Odpowiedz
ostaje kwestia przyspawania bednarki

@JaTobieTyMi: @DrN_25 @hszan bednarki się nie spawa tylko przykręca uchwytami. Do końca listopada ma nie być mrozu, więc można lać beton. Lejesz ławy, murujesz fundament, zasypujesz zasypką, ubijasz i czekasz tak do marca na chudziak. Nie zapomnij o porządnej izolacji przeciwwodnej na ściany fundamentowe i XPS 15 cm zamiast EPS
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: u mnie spawali i uziom wyszedł poniżej 4 omów. Raczej każdy odradzał przykręcanie ze względu na pustki powietrzne, które mogą prowadzić do łuków elektrycznych (co podnosi ryzyko uszkodzenia ław fundamentowych)
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: zima to nie jest duża przeszkoda przy fundamencie. Zamiast martwić się o beton, to lepiej zwróć uwagę na warunki gruntowe. A jak robisz ławę na chudziaku, to już raczej będziesz bezpieczny. Generalnie robisz wszystko tak jak czas pozwala, a betonowanie umawiasz pod pogodę. Lekki mróz nie jest problemem, przykrywasz folią i co jakiś czas polewasz jeszcze wodą, aby spowolnić przemarzanie. Jak mocniejszy mróz np. w nocy to na folię
  • Odpowiedz