@tom-ek12333: masz jakiś backtest takiego sygnału? Ja właśnie próbowałem ulepić jakiś model macro-technicznego sygnału ale średnio to w praktyce wychodzi (albo jeszcze za słaby quant amator ze mnie jeszcze)
Oparty na QLD -> drobny hedge SQQQ -> gotówka (dla uproszczenia zamiast np. TLT)
@tom-ek12333: teraz jest gov shutdown, więc nie ma najświeższych danych makro, a sprzed gov shutdownu było większość bullish. Teraz by trzeba zaczekać, albo sugerować się tylko technicznymi, gdzie widać że np. vixem zaczyna kręcić. Jeszcze trzeba poczekać na zamknięcie dzisiaj i uwzględnić dzisiejszy close
@tom-ek12333: teraz jest gov shutdown, więc nie ma najświeższych danych makro, a sprzed gov shutdownu było większość bullish. Teraz by trzeba zaczekać, albo sugerować się tylko technicznymi, gdzie widać że np. vixem zaczyna kręcić
@derivatives: VIX powyżej 20 nie zwiastuje nic dobrego.
@tom-ek12333: no, ale nie być w rynku od 2024 przy 4800 to troche za duży miss jak dla mnie wg tego wykresu co pokazałeś. No ale zobaczę na liczbach jak będę miał trochę więcej czasu
@tom-ek12333: Oprócz tego sygnału mam jeszcze shock override (tak żeby wyłapywało newsy typu taryfy Trumpa), który wychodzi z pozycji niezależnie od sygnału. Oparty na kombinacji 21 dniowego ATR (Average True Range) i 21 dniowego Drawdownu
@tom-ek12333: Ok, to spróbuję obliczyć jakie CAGR sie z tego da ulepić i jaki jest Drawdown. Ale na szybko sprawdziłem, że dane są dostępnie gdzieś od 2010, więc to muszę usiąść na spokojnie ( ͡°͜ʖ͡°)
źródło: G5Fu2q1XgAAsGH6
Pobierzźródło: G5FADQ7WgAEB_fs
Pobierzźródło: Screenshot_20251106_210909_Firefox
PobierzJak kota po frytkach.
trochę pokory się przyda.
Oparty na QLD -> drobny hedge SQQQ -> gotówka (dla uproszczenia zamiast np. TLT)
First trade entry 2007-05-31
Last trade
źródło: image
Pobierzźródło: obraz
Pobierzźródło: image
Pobierzźródło: image
Pobierz@derivatives: VIX powyżej 20 nie zwiastuje nic dobrego.
Komentarz usunięty przez autora
źródło: image
PobierzWystarczy ustawić stop lossa 3% niżej po przekroczeniu 75%