Wpis z mikrobloga

Programiści to jest jednak głupia grupa. Nie słyszałem nigdy żeby jakiś lekarz sobie po godzinach leczył dla zabawy innych za darmo, albo żeby jakiś facet po pracy kładł płytki koledze za darmo. Programiści cyk po pracy jakiś open source, albo praca po godzinach za darmo.

Z czego to wynika, jak myślicie?

#programista15k
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ilookoutside:
To może fakt, że udostępnianie wyników badań jest standardem a wielu naukowców lekarzy jest zwolennikami szerzenia wiedzy w trybie open access. Historycznie też twórcy niektórych szczepionek mogli zarobić na nich fortunę ale udostępnili wyniki za darmo by zlikwidować chorobę.
  • Odpowiedz
@ilookoutside: Oczywiście, że lekarze dokształcają się po godzinach. Nie chciałbyś, żeby leczył cię lekarz z wiedzą ze studiów medycznych z lat 80tych xD

Z czego to wynika u programistów... Czasem tak się zdarza, że programowaniem zawodowym zajmują się ludzie, dla których programowanie wcześniej było hobby. Więc po prostu nie porzucają tego hobby. A z kolei ludzie, którzy traktują programowanie stricte jako pracę często dokształcają się żeby po prostu dostać lepszą
  • Odpowiedz
@clubcard: myślę, że to wymówka to AI - myślę, że jest gorsza koniunktura, a AI to dobra wymówka (przed inwestorami), pamiętam w 2007/2008 też wielu moich kolegów straciło pracę, a rynek wyglądał podobnie.

Znasz kogoś kogo faktycznie zastąpiło AI, tj. robił coś a teraz to robi AI?
  • Odpowiedz