Wpis z mikrobloga

Co jest w Linuxie świetne?
-terminal, wklepujesz po prostu w jednym poleceniu jakie programy chcesz zainstalować i w jakich wersjach, to po prostu działa, do czasu, aż nie kłócą się zależności. Można to rozwiązać, potrzebujesz tylko 3h z ChatemGPT, który na koniec stwierdzi, że program potrzebuje nowszej biblioteki, a system starszej. Jak zaktualizujesz bibliotekę, to uwalisz system. <cenzopapa>
-nic Ci nie działa w tle, system robi dokładnie to co ma robić i nic ponadto
-stabilność na serwerach
-obsługa sieci, protokołów, pełna kontrola, możesz np. zrobić sobie tunel proxy i przepuścić cały ruch ze swoich telefonów przez to proxy
-perfekcyjny system dla emerytów, którzy korzystają tylko z przeglądarki, po prostu nie doinstalują żadnego syfu

Co jest w Linuxie skopane?
-adaptacja nowych technologii, np. Web API Codecs; Windows, Mac, wszystkie przeglądarki od 2 lat to zaadaptowały w pełni. Teraz powstają nowe biblioteki JS na github, super projekty, ale nie dla Linux <cenzopapa>
-ogrom zależności, które się kłócą ze sobą, część przestarzałych
-ludzie pracują nad jakimś programem, biblioteką, skryptem; po czym z dnia na dzień "Repozytorium nie istnieje", "404". Coś co jest Ci niezbędne przestało istnieć dzień temu.
-jeśli pracujesz nad jakimś projektem "na wczoraj", Windows po prostu działa, aktualizacje możesz wyłączyć i aktualizować raz na miesiąc manualnie. Na Linuxie będziesz instalował pakiety przez 4h, a przez 4h pracował. Chyba, że pakiety rozwalą Ci system :)

#windows vs #linux #komputery
luke-mat - Co jest w Linuxie świetne?
-terminal, wklepujesz po prostu w jednym polece...

źródło: image

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

-ludzie pracują nad jakimś programem, biblioteką, skryptem; po czym z dnia na dzień "Repozytorium nie istnieje", "404". Coś co jest Ci niezbędne przestało istnieć dzień temu.

@luke-mat: Dlatego nie piszę w Javascript. To jakaś norma, że wywalają coś

-terminal, wklepujesz po prostu w jednym poleceniu jakie programy chcesz zainstalować i w jakich wersjach, to po prostu działa, do czasu, aż nie kłócą się zależności. Można to rozwiązać, potrzebujesz tylko 3h
  • Odpowiedz
  • 2
@asdfghjkl: wszystkie są takie same :) Linux to linux
różnią się tylko:
GRUPA 1 - ma nowsze pakiety, ale też od groma starych
GRUPA 2 - ma stare pakiety, nadaje się na serwer
Tak to się różnią tylko wyglądem i trybem aktualizacji. Część czekasz 2 lata na nowy LTS, część się aktualizuje codziennie i potrafi wykrzaczyć cały system :)
  • Odpowiedz
  • 0
Ło panie, teraz to AI samo instaluje i jeszcze się upewnia czy jest git :D

@fervi: Panie, ile razy ja musiałem zganić AI, by wymyśliło jakieś inne podejście, bo się zapętliło i na koniec mi pisało "Teraz działa"
No jak działa, skoro 30 minut temu dawało to samo rozwiązanie, które nie działało :)
AI pomaga, ale trzeba bardzo pilnować dziada
  • Odpowiedz
@luke-mat: musimy uściślić pewną rzecz. Mówimy o ujowiznie w wydaniach desktopowych, bo te serwerowe to zupełnie inna bajka jest. Nie przypominam sobie aby w ostatnich 10 latach coś się wysypało podczas aktualizacji dystrybucji z przeznaczeniem dla serwerów a mam na co dzień do czynienia z setkami maszyn.
  • Odpowiedz
  • 0
@asdfghjkl: serwery to tak, nie wyobrażam sobie, że miałbym hostować strony czy usługi sieciowe na maszynach z Windowsem. To po prostu marnotrawienie zasobów, ale weź używaj Debiana na desktopie xD
  • Odpowiedz
Panie, ile razy ja musiałem zganić AI, by wymyśliło jakieś inne podejście, bo się zapętliło i na koniec mi pisało "Teraz działa"

@luke-mat: Ale takie ctrl + c, ctrl + v czy takie co ma dostęp do twojego kompa? Tzn. oczywiście zapętlają się, ale nie musisz się bawić w kopiowanie danych

nie wyobrażam sobie, że miałbym hostować strony czy usługi sieciowe na maszynach z Windowsem.

@luke-mat: A sporo
  • Odpowiedz
  • 0
Ale takie ctrl + c, ctrl + v czy takie co ma dostęp do twojego kompa? Tzn. oczywiście zapętlają się, ale nie musisz się bawić w kopiowanie danych

@fervi: gdybym puścił agenta to terminala, to straciłbym system w 10 minut :)
  • Odpowiedz
  • 0
@krytyk__wartosciujacy: wczoraj, gdybym nie zauważył, że biblioteka, którą chce zaktualizować jest w wersji 12, a potrzebuję 18 do enkodowania wideo w przeglądarce na GPU. Problem, że z wersji 12 korzystał Gnome. Próba aktualizacji skończyłaby się czarnym ekranem po restarcie systemu.
  • Odpowiedz
  • 2
@chciwykrasnolud: wczoraj testowałem Dockera, żeby dać tam przeglądarkę z obsługą GPU xD
Wiesz co się stało? Zabrało kursor myszy z całego systemu.
Jak to tłumaczył Claude i ChatGPT?
Docker po odpaleniu akcelaracji GPU korzysta z tej samej biblioteki dla kursora co X11 i Wayland, przez co systemowy traci jakieś hooki i już nie zwraca kursora. Ponoć znany bug, ale co mnie obchodzi jako usera produkcyjnego, że to jakiś znany i
  • Odpowiedz
jeśli pracujesz nad jakimś projektem "na wczoraj", Windows po prostu działa, aktualizacje możesz wyłączyć i aktualizować raz na miesiąc manualnie. Na Linuxie będziesz instalował pakiety przez 4h, a przez 4h pracował. Chyba, że pakiety rozwalą Ci system :)

@luke-mat: co xD używam Linuxa (Debian oraz Ubuntu) od 10 lat, zawodowo i prywatnie i słowo daje nic takeigo się nigdy nie wydarzyło xD
  • Odpowiedz
@luke-mat: Jak Ci nie przeszkadza, że najpierw bulisz za system, a potem ten system pcha Ci w twarz reklamy, a w tle jakiś syf zużywa procesor i transfer danych żeby wysyłać dane o wszystkim co robisz do faktycznego właściciela Twojego kompa, czyli producenta systemu, to droga wolna ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
adaptacja nowych technologii, np. Web API Codecs; Windows, Mac, wszystkie przeglądarki od 2 lat to zaadaptowały w pełni. Teraz powstają nowe biblioteki JS na github, super projekty, ale nie dla Linux

@luke-mat: a MacOS to nie linux?
  • Odpowiedz
@luke-mat: dodaj jeszcze głód oprogramowania i sterowników. Kupujesz super pro drukarkę ze skanerem, bajerami, skanowaniem do PDFa itp. i potem drukujesz czarno-białe w najniższej rodzielczości, a o skanerze zapomnij. Wszystko dlatego, że sterownik robił z nudów jakiś kuc z USA metodą inżynierii wstecznej i obsługuje bare minimum.
  • Odpowiedz