Wpis z mikrobloga

@Ralphs: E tam, jak płyta ma funkcję flashowania bez systemu to nie ma adrenaliny. Z resztą ja swoją tak ratowałem od uceglenia TPM i w taki sposób wgrałem zmodowany BIOS pod AVX-512. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
funkcję flashowania bez systemu

@supra107: Chyba Ci chodziło o flashowanie z przycisku czy jak to tam nazywają różni producenci płyt głównych i taka funkcja jest tylko w niektórych płytach.
UPS nie potrzebuje, mieszkam w mieście, rzadko prąd wyłączają, a jak czasami bios aktualizuję to lubię tą niepewność xD Przez ponad 15 lat nie ucegliłem w ten sposób żadnej płyty głównej, dlatego musiałbym mieć ultra pecha, żeby akurat w tym momencie
  • Odpowiedz
Chyba Ci chodziło o flashowanie z przycisku czy jak to tam nazywają różni producenci płyt głównych i taka funkcja jest tylko w niektórych płytach.

@Gawith_Apricot: No i w pierwszym poście wspominałem o tym. "jak płyta ma funkcję flashowania bez systemu", czyli kontekst taki że zazwyczaj nie ma. I tak, o to mi chodziło tylko tak z d--y to nazwałem, wiadomo ocb
  • Odpowiedz
@supra107: Aaa ok, to ja nie ogarnąłem o co chodzi, nawet nie wiem jak tą opcję nazywają producenci płyt głównych. Jakoś skojarzyłem, że bez systemu czyli z poziomu uefi zamiast flashowanie z poziomu systemu operacyjnego xD
  • Odpowiedz
nawet nie wiem jak tą opcję nazywają producenci płyt głównych

@Gawith_Apricot: Właśnie każdy to nazywa inaczej. Np. u mnie Gigabyte nazywa to Q-Flash Plus, z czego Q-Flash to zwykły monit wgrywania aktualizacji w samym UEFI, który jednak wymaga tego aby UEFI działał, no i żeby sam system miał procesor, RAM i grafikę, a o to trudno gdy uceglisz UEFI. Q-Flash Plus natomiast to właśnie ta zbawienna technologia która wymaga jedynie
  • Odpowiedz
@Gawith_Apricot: Niekoniecznie, ja mam Gigabyte B660 Gaming X DDR4 która aż taka topowa nie jest. Akurat ta funkcja nie jest aż tak bardzo luksusowa. Natomiast luksusem jest dodanie dwuznakowego siedmiosegmentowego wyświetlacza do błędów gdzie nawet najdroższe płyty Asusa tego nie mają. xD
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@supra107

@Gawith_Apricot: Niekoniecznie, ja mam Gigabyte B660 Gaming X DDR4 która aż taka topowa nie jest. Akurat ta funkcja nie jest aż tak bardzo luksusowa. Natomiast luksusem jest dodanie dwuznakowego siedmiosegmentowego wyświetlacza do błędów gdzie nawet najdroższe płyty Asusa tego nie mają. xD

Hehe, prawda. Asusy mają za to nikomu nie potrzebny flexkey, którym można sobie wyłączać i włączać RGB albo użyć go jako dedykowany przycisk wchodzenia do biosu(xD)
  • Odpowiedz