Wpis z mikrobloga

Ostatnio się zapędziłem w swojej minimalizacji i odkryłem, że zamiast z excela/libre office calca można korystać z awk.
Chodzi mi o jakieś proste przeliczanie typu z kolumn cena i ilość wyliczyć koszt mnożąc cenę i ilość. Do bardziej zaawansowanych zastosowań raczej się nie nada ale ja też nie jestem zaawansowany i funkcje matematyczne + warunki logiczne w zupełności mi wystarczają. A więc czas się pozbyć bloatu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#linux #programowanie #informatyka
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwony_ptak: Myślę, że do tego jeszcze lepiej można wykorzystać pakiet R, masz język, masz wbudowane i wydajne funkcje, masz narzędzie pozbawione interfejsów graficznych, które łyka 100 tys. wierszy i wypluwa co chcesz po max. kilku sekundach. Excel potrafił klękać przy takich zbiorach danych, choć nie wiem jak obecnie, bo moc procków poszła ostro do przodu i pamięci większe.
  • Odpowiedz
@_______________________: Potem przez takich ludzi jak OP, dostajemy jakieś c-----e programy w commandline z pierdyliardem parametrów i pól z csv na pół monitora, bo przecież nie łaska zrobić jakiekolwiek gui, nawet terminalowe xd
  • Odpowiedz