Wpis z mikrobloga

Właśnie mija Dzień Uroczustości Wszystkich Świętych. Jutro będzie Dzień Zmarłych...
Powiem Wam, że z moją mamą kultywujemy zwyczaj: Tam, gdzie są blisko jakieś puste, stare, zaniedbane groby, stawiamy po jednym zniczu...

A wiecie co mnie w tym wszystkim najbardziej boli?

Zapomnienie... Zapomnienie o tej osobie...

A gwoździą do tej trumny jest fakt, gdzie nawet nie powinienem się tak tym przejmować, ale mam świadomość, gdzie każdy w końcu zostaję zapomniany przez ten świat... Nawet i mnie to czeka...
Zapomniany, w otchłani ciemności i nicości...

#przegryw #przegrywpo30tce #gehenna #depresja #samotnosc #zyciejestdodupy #greypill #pechowyprzegryw #wszystkichswietych #dzienzmarlych
Akinori456 - Właśnie mija Dzień Uroczustości Wszystkich Świętych. Jutro będzie Dzień ...

źródło: temp_file1313572435221670594

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
Zapomniany, w otchłani ciemności i nicości...

@Akinori456: Też mam często podobne rozkminy. Dlatego właśnie mamy teraz te święta, chociaż wydaje się, że ludzie chodzą na cmentarz bezrefleksyjnie, po prostu z tradycji. Życie to ciągła zmiana, a każdy kto się urodził umrzeć kiedyś musi. Wszystkich nas czeka zapomnienie, to nieuchronne. Zapomnienie spotkało wszystkich, którzy byli przed nami i czeka to też wszystkich, którzy będą po nas. A to czy to zupełny
  • Odpowiedz
@Akinori456: To że pamięć o zmarłym stopniowo ulega zatarciu to tam nic, pomyśl sobie o ludziach którzy zostają zapomniani już za życia, nie mając rodziny ani przyjaciół którzy zainteresowaliby się ich losem. I później tylko czytasz na stronie lokalnej gazety, że straż pożarna rozwaliła zamek w jakimś mieszkaniu bo sąsiedzi skarżyli się na smród po czym znaleziono ciało zmarłego leżące X miesięcy...
W każdym razie ja osobiście jestem zdania że
  • Odpowiedz
Nie rozumiem, o co ludziom chodzi z tym zapomnieniem. Czemu to robi różnicę? Będę martwy, co mi z tego, że ktoś będzie pamiętał, czy mi za 5 lat grób przekopią.

@Damasweger: bez kitu. Co zmienia fakt, że randomowa osoba postawi świeczkę? Postawa wzorowa mirka @Akinori456 , ale co to zmienia? Chyba tylko żywym poprawia morale.
  • Odpowiedz
Chyba tylko żywym poprawia morale.

@Nikczemnik: @Damasweger ale to dużo mimo wszystko. Zachodnie kraje wydają dużo pieniędzy na sprowadzenie szczątek swoich obywateli i żołnierzy i pochówek co jest wyjątkiem w skali świata i kompletnie to nic nie robi i dla zmarłych na pewno nic nie zmienia. Natomiast wpływa na morale żywych.
  • Odpowiedz
@Akinori456: Nie ma dnia zmarłych tylko dzień zaduszny. Modlimy się za cierpiących sprawiedliwe kary w czyśćcu aby były mniej sprawiedliwe. Ci z was, którzy nie trafią do piekła, trafią do czyśćca gdzie będziecie pokutować za grzechy np. zmarnowane talenty czy masturbacja do anime.
  • Odpowiedz