Wpis z mikrobloga

Mam problem z lapkiem podczas grania i może ktoś podpowie jak można ro rozwiąć. Już podczas uruchamiania Steam temperatury bardzo skaczą. Podczas grania (konkretenie to akurat AOEII DE w tym przypadku), lapek uruchamia wentylatory tak, że chce odlecieć niczym helikopter. Szum bardzo przeszkadza. Temperatury podczas grania nie spadają - zwłaszcza CPU utrzymuje się pod 96 oC. Gra na śrenich ustawieniach grafiki. Czytałem, że te modele ThinkPada mają takie skłonności ale może mgógłbym coś zrobić żeby poprawić sytuację ? Coś zmienić w ustawieniach i jak ? Na grafice wykres temperatur podczas grania i zaraz po wyłączeniu gry .

Thinkpad P52
Linux Mint 22.1
6.8.0-63 generic
Cinnamon 6.4.8
Intel i7-8750H (12) @ 4.100GHz
NVIDIA Quadro P1000 Mobile

ps. Rozważam też instalację Nobary choć nie wiem czy to cokolwiek zmieniłoby.

#linuks #linux #linuxmint
Bandurek - Mam problem z lapkiem podczas grania i może ktoś podpowie jak można ro roz...

źródło: 2025-10-31_18-12

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bandurek: wyłącz cpu turbo mode w biosie, zeby procesor sie nieprzegrzewał, albo ustaw mniejsze czestotliwosci procesora przez cpupower-gui , wczesniej tu pisalam ze miałam podobne problemy.
  • Odpowiedz
@Bandurek: Niewiele zdziałasz, bo taki hardware w Linuksie tak ma. Procesor się nie przegrzewa, bo ma ustawione Tmax 100°C i system do tego dąży. Zobacz nawet po wykresach, że nawet throttlingu nie miałeś. Jeśli zastosujesz podkładkę chłodzącą, zyskasz na wydajności może 5%, bo CPU będzie dążył do wyższych taktowań, więc temperatury, mimo podkładki, będą również wysokie. Ja ten problem rozwiązałem przez undervolting, ale od pewnego momentu producent zaktualizował
  • Odpowiedz
  • 0
@nameisnull dziękuję za podpowiedzi ale nie bardzo wiem jak to zrobić niestety. Nie znam się na tym za bardzo "czy CPU obcina zegary" ? Muszę doczytać co to w ogóle znaczy :>
  • Odpowiedz
@Bandurek: Załóżmy, że wykonujesz jakąś ciągłą operację na CPU i początkowo procesor pracuje z częstotliwością ~4 GHz. Ciągłe oddziaływanie temperatury powoduje, że procesor wykorzystuje zabezpieczenie przed przegrzaniem i zwalnia przez obniżenie częstotliwości, np. do 3 GHz, aby się nie przegrzać. Wykres powinien pokazać takie spadki, jakby zabezpieczenie termiczne zaczęło działać, właśnie przez pokazanie tych spadków częstotliwości podczas ciągłego/dłuższego obciążenia. Ja bym włączył jakieś narzędzie typu stress, uruchomił na 12 wątkach
  • Odpowiedz
@Bandurek: Ew. upewnij się, że pasta dobra i została położona równomiernie.

Możesz ograniczyć działanie procesora czy dać jakiś profil oszczędzania
  • Odpowiedz
@Bandurek: Kurde chciałem Cię pocieszyć, ale jak zobaczyłem P52 to ciężko. To chyba jedna z najgorzej udanych serii jak dla mnie Thinkpadów, nie wiem co tam s--------i, ale kiedyś miałem takiego lapka i po kilku miesięcy musiałem się z nim rozstać. Niby mocna maszyna dedykowana do mocnej pracy a działało to pod Ubuntu gorzej niż mój zwykły stary laptop za 3tys zł. Strasznie to było ciężkie i grzało się przy
  • Odpowiedz
  • 0
@rtp_diov dzięki za dużo cennych wskazówek. Postaram się punkt po punkcie wykonać o czym piszesz choć, jak pisałem wcześniej, jestem "zielony" w te klocki.
  • Odpowiedz
  • 0
@rtp_diov co polecił byś zamiast P52 ? Na co go wymieniłeś ? Ja tego laptopa kupiłem z uwagi na fajną i dość mocną specyfikację - polisingowy w okazyjnej cenie, bez systemu. Pomyślałem że będzie idealny do testowania linuksa (przesiadam się z Windowsa bo dla mnie 11 jest nie do przyjęcia).
  • Odpowiedz
@Bandurek: zwróciłem ten model i zostałem na swoim starym laptopie - w tamtym czasie to było najtańsze Lenovo z Core i7 tj. Ideapad L340 15IRH. Z aktualnie nowych laptopów ciężko mi coś polecić, bo nie jestem na czasie, ale celowałbym w Thinkpady serii T14 (lub T14s) lub X1 Carbon. Te które mają w miarę wydajne procesory też i energetyczne (a co za tym idzie nie wydzielają także dużo ciepła). Do
  • Odpowiedz