Wpis z mikrobloga

Jestem nowicjuszem w temacie #smarthome. Powoli przymierzam się do rozpoczęcia przygody z Home Assistant.

Ładuję w domu samochód elektryczny (akumulator ~24kWh) ładowarką ze zwykłego gniazdka w garażu, prąd ładowania 10A (ustalany z menu w samochodzie). Chciałbym w gniazdko wpiąć inteligentną wtyczkę z Zigbee i monitorować pobór energii, na przykład coś takiego:

https://smartbudynek.pl/pl/products/inteligentne-gniazdko-zigbee-tuya-neo-16a-201.html

Będzie to śmigać? Czy jest coś, na co muszę zwrócić uwagę?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@skydancer: Jeżeli jakimś cudem przypadkiem nie spalisz domu to będzie śmigać. Osobiście jednak w takim przypadku przy takich prądach wolałbym postawić coś na przekładnikach jak Zamel MEW-01. To się ładnie integruje z HA.

https://supla.zamel.com/product/monitor-energii-elektrycznej-wi-fi-3fn-mew-01/

PS. wiem, że w teorii gniazdko co podesłałeś może obsłużyć taki prąd, ale osobiście bałbym się o jakość wykonania i jaki egzemplarz się trafi. Przy małych prądach to nie problem, ale przez 12h 10A to może
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: No właśnie, najbardziej się obawiam że w teorii wtyczka będzie do 3600W (tak, jak ta Tuya) a w praktyce będzie się grzać. Dlatego jestem otwarty, żeby kupić coś renomowanej firmy za większą cenę.

Samochód z gniazdka w garażu ładuję już od ponad roku, ładowania 6-8h co kilka dni i gniazdko samo w sobie nic się nie grzeje.
  • Odpowiedz
@skydancer: Gniazdko samo w sobie to praktycznie żaden układ, a przewody. A dobrze dobrane przewody i gniazdko to nic właśnie nie powinno się grzać.

Ja jak robiłem sobie mini rozdzielnię pod pompę ciepła i dodatkowy osprzęt to właśnie pomiar zużycia energii oparłem na powyższym ZAMELu. Niedawno zrobiłem sobie taką mini rozdzielnię do obsługi pomp i podlewania ogrodu (rozdzielnię właśnie wpinam do gniazdka 230V) i tam podpiąłem ZAMEL LEW-01. U ciebie
  • Odpowiedz
  • 0
Dziękuję Ci za Twoją opinię. Jeszcze zapytam: używasz Home Assistant'a w domu? Jeśli tak, to na czym on śmiga u Ciebie?
  • Odpowiedz
  • 1
@skydancer mam shelly PM mini gen3, wlasnie do EVSE 10A na 230V, ale nie używam go do HA, ale mozna go integrować ponoć.
Ma max 16A, nie ma przekaznika do wyłączania i nie ma problemu nawet jak 10h idzie full moca 10A.
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak stabilniejsze jest na Tasmota ? Czy jakie pozytywne rzeczy sa po przeinstalowaniu? Rozumiem ze softa trzeba wrzucic na kazde urządzenie osobno?
  • Odpowiedz
@Issac: masz większa funkcjonalność i nie potrzebujesz chmury od Shelly do działania. Możesz nawet część podstawowych rzeczy ogarnąć na samej Tamoscie bez użycia HA nawet.
  • Odpowiedz