Wpis z mikrobloga

Mircy, czym wysterować żaluzje fasadowe?
Kable z żaluzji i przycisków idą do rozdzielki więc chciałbym coś na szynę DIN. Pytanie tylko co wybrać? Do obsłużenia mam 7 rolet, 7 przycisków + 1 przycisk master na cały dom. Docelowo będę stawiać HA ale to chwilę potrwa. Fajnie jakby dało się sterować po LAN lub zigbee/z-wave

Doktorat z tego tematu póki co objął:
- supla SRW-02M - +/- 1,2k zł do tego trzeba by dokupić jeden odbiornik do przycisku master. Próg wejścia najniższy, powinno pójść sprawnie. Niby spoko ale 4 zbędę urządzenia na wifi ¯_(ツ)_/¯
- boneIO Cover Mix - dość drogi ESPHome ale ogarnie rolety + kilka świateł i innych bajerów, bramę, itp. Pytanie czy ktoś wie jak wygląda zarządzanie nim bez HA?
- smartBOB - tańszy o połowę odpowiednik boneIO, ale też ma połowę mniej wejść/wyjść więc jedna płytka ogarnie tylko rolety i tyle
- waveshare 8CH in/out - znacznie tańszy odpowiednik ale zbyt wiele o nim nie wiem, wygląda jakby próg wejścia był wyższy ale można wszystko ogarnąć po taniości :D miał ktoś okazję się z tym bawić?

może coś jeszcze macie/używacie i jest spoko?

#smarthome #homeassistant #budowadomu #budujzwykopem
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

DIN SHUTTER-D / F7F Wi-STR1S4-D

@juarez222: Jak już chcesz iść w pojedyncze to lepiej idź w SUPLE i z zamela masz sterownik SRW na pojedyncze rolety, ew. mój jeden duży SM-LITE-1616R ktory wyjdzie Ci nawet taniej. SUPLA jako platforma jest bardziej rozbudowana i możesz ja bez problemu dodać do home assistatnt.
  • Odpowiedz
@SmartBobAutomatyka: Mam 10 żaluzji, do tego przyciski przy nich + jeden przycisk centralny na 4 żaluzje. Całe okablowanie zbiega się w jednej skrzynce - wobec czego chcę jakiś moduł na szynę DIN. Co możesz polecić w takiej konfiguracji? Z SM-LITE-1616R jest dużo zabawy z konfiguracją?
Jest możliwość zdalnego ustawiania kąta padania lameli i sterowania zdalnie systemem?
  • Odpowiedz
@juarez222: Lamele mamy teraz w wspiarane na platformie HOMEASSISTANT. To zabawa jest taka że trzeba ten system poznać i dobrze jest jak się ma obycie z jakimkolwiek językiem programowania. A żeby było prościej to będą one też dostępne na też na platformie SUPLA ale czekamy tam na aktualizacje. Jak coś to dałem Ci na priv swój tel to opowiem więcej.
  • Odpowiedz