Wpis z mikrobloga

Hej, czy ktoś próbował w #homeassistant wyliczać ryzyko skroplenia się pary wodnej na oknach?

Plan mam taki:
- wyliczyć punkt rosy dla każdego z pokoi
- wyliczyć temperaturę szyby w oparciu o współczynnik termoizolacji, temperatury na zewnątrz i w środku
- na podstawie temperatury szyby i punktu rosy w danym pokoju wyliczyć różnicę temperatur
- podjąć działanie jeżeli powyższa różnica będzie miała wartość z odpowiedniego zakresu (wysokie ryzyko kondensacji pary wodnej na szybie)

Taki plan może mieć jakikolwiek sens?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Taki plan może mieć jakikolwiek sens?

@zan: podejrzewam, że bliski zeru, bo żeby to działało choć trochę przystając do realiów, musiałbyś mieć pierdylion czujników, m.in. pomiar temperatury bezpośrednio przy oknach. To skoro tak, to już nie lepiej od razu mierzyć wilgotność lokalnie tuż przy oknie?
  • Odpowiedz
@piottrek: czytając opis moja pierwsza reakcja - używać HA do rozwiązania problemu problemów ;)

@zan: ostatnio spadło mi ciśnienie w prawym przednim kole i poprosiłem rodzinkę, żeby od tego momentu siadali po lewej stronie auta. Czy to może mieć jakikolwiek sens?
  • Odpowiedz
@zan: a jak dokładne masz pomiary z obu stron szyby? Zakładając, że używasz czegoś popularnego po BT/zigbee, na samych temperaturach masz rozrzut kilku %, bo to badziewie potrafi pokazywać różne wartości na 2-3 urządzeniach stojących obok siebie. Ostatecznie, po zaaplikowaniu wzorów na punkt rosy, skuteczność/trafność wyniesie max kilka %, a wynik będzie przekłamywany choćby obecnością kogokolwiek przy oknie.

Jeśli nadal masz chęć, polecam policzyć to sobie w pythonie (z pomocą
  • Odpowiedz
@zan: tylko jakie działanie chcesz podjąć w razie wykrycia możliwości kondensacji? Zakładam, że to najczęściej będzie się działo w nocy, chyba nie będziesz wstawał i wietrzył wtedy mieszkania albo coś podobnego. Jak nie masz możliwości automatycznego dbania o stan powietrza wewnątrz typu nawilżacz/osuszacz/rekuperator to i tak mało z tym zrobisz. Jak z kolei masz możliwość automatycznego wpływania na poziom wilgotności w środku to po prostu utrzymuj optimum cały czas a
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
Dobra, przekonaliście mnie że to bez sensu :P

Ogólnie w kuchni w sezonie zimowym podczas gotowania z kilka razy skropli mi się para na oknie, ale to spokojnie mogę załatwić samym wzrostem wilgotności w pomieszczeniu zamiast bawić się w szacowanie szansy na skroplenie :D Sama wentylacja jest ok, ale czasami okapu podczas gotowania nie włączę lub na chwilę wyłączę i zapomnę włączyć.
zan - Dobra, przekonaliście mnie że to bez sensu :P 

Ogólnie w kuchni w sezonie zimo...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
kup osuszacz powietrza i zintegruj go z HA.

@Szym3kSzym3k: osuszacze to spore zużycie energii. To nadal praca, która nie rozwiązuje moim zdaniem problemu.

wentylacja nie jest u Ciebie ok. Odkąd zainstalowałem rekuperator nie widziałem skroplin na
  • Odpowiedz