Wpis z mikrobloga

Współczesne oprogramowanie go takie g@#no że ja nie mogę. Dlaczego panel webowy kamery ip to nie może być prosta stronka w czystym html'u, do której stworzenia wystarczyłaby wiedza z kilku odcinków Zelenta ? Przecież to służy tylko temu, żeby ustawić parametry tej kamery i tyle. No ale nie, jakiś c$el musiał tam wepchać vue.js bo przecież frameworki są modne i fajne i ogólnie ch*&owe. Dlaczego ludzie tak bardzo intencjonalnie psują oprogramowanie ?
#programowanie #informatyka #zalesie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwony_ptak Powiem tak. W moim zawodzie używa się specjalistycznego branżowego oprogramowania. Gdybym przy okazji był jeszcze programistą to stworzyłbym najlepszy program branżowy ever. Ale niestety programiści wiedzą lepiej jak pracuje się w kazdej branży i nie słuchają użytkownika i dlatego jedno g---o goni drugie.
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak ja też nie jestem fanem tych frameworków - overkill jak sam uj, do większości strony# można to samo o--------ć w jQuery skoro aż tak musić być ajax loaded etc. A czy to kiedykolwiek będzie szybsze od vanilla js? No raczej nie :) To jest chyba tylko po to, by programiści mieli zajęcie, potem zdziwienie że kryzys w branży, zamiast uczcicie klepać HTML/CSS/jQuery/PHP jak pan Bóg przykazał ehhh może brzmię jak
  • Odpowiedz
@ben-cole @konska-stulejka to dlatego że takie jest aktualne zapotrzebowanie rynku - niemalże wszystkie aplikacje, które aktualnie powstają, to aplikacje webowe. Nikt nie będzie się uczył technologii natywnych tylko po to żeby stworzyć jeden projekt.
  • Odpowiedz
@ben-cole: no i ja tego nigdy nie pojmę. Tyle lat było dobre menu w windowsie to przyszły jakieś soydevy i nie dość, że teraz jest gorsze w sensie estetyki to dodatkowo gorsze w sensie wydajności. No przecież to jest intecjonalne psucie. To tak jakby kibol poszedł i rozwalił przystanek autobusowy
@ly000: niech sobie to zapotrzebowanie wsadzą w cztery litery. Jak nie potrafią czegoś zrobić dobrze to niech nie
  • Odpowiedz