Wpis z mikrobloga

Edukacja jest ważna.
Bardzo podoba mi się inicjatywa @stop_agresji_psow ze stroną internetową z informacjami na temat pogryzień. Myślę, że ten pomysł można jeszcze bardziej rozwinąć, bo nieodpowiedzialni właściciele korzystają z faktu, że ludzie są słabo poinformowani. Nie wiedzą, co robić po ugryzieniu, albo nie są świadomi tego, jak poważne mogą być jego skutki - ile czasu, bólu i pieniędzy może ich to kosztować. Często odpuszczają nawet zgłaszanie takich przypadków i przez tę ignorancję nie idą też za tym żadne zmiany w prawie - warto to zmienić.

Przydałby się nowy tag, discord lub grupa, gdzie można by zbierać materiały do publikacji: przypadki ugryzień z opisanym procesem leczenia i konsekwencjami zdrowotnymi, informacje o procesach sądowych i wyrokach, filmiki z ataków, wycia psów w blokach oraz z poradami, jak się bronić. Chodzi o to, by przybliżyć ludziom, jak to naprawdę wygląda od środka, jaka jest skala problemu i dlaczego konieczne są zmiany, bo mimo całego szumu, sprawa i tak może ucichnąć, jeśli nie będzie większej inicjatywy obywatelskiej.
#psy #psiarze
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@psyhoza ja noszę zawsze scyzoryk w przypadku gdyby jakiś pies mnie zaatakował będę bronić się nie swoimi pazurami i zębami a noszykiem ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
bo mimo całego szumu, sprawa i tak może ucichnąć, jeśli nie będzie większej inicjatywy obywatelskiej.

@psyhoza: A może to pokazuje, że większość ludzi w Polsce nie ma z psami problemu, i mają antypsiarskie inicjatywy w głębokiej p-----e?
  • Odpowiedz
  • 0
@Foxing: Nie, to by oznaczało tylko, że ludzie w Polsce mają wszystko gdzieś, a potem się skarżą, że nic nie działa. To nie jest nawet antypsiarska inicjatywa, to jest inicjatywa przywrócenia odpowiedzialności właścicieli za swoje zwierzęta.
  • Odpowiedz
@Foxing: nie, nie jest tak. Dlaczego? Bo prawie 50% gospodarstw domowych ma psy. Dla naprawdę ogromnej liczby ludzi te psy to członkowie rodziny - ludzie kochają je, dbają, zabierają wszędzie (co widać) i śpią z nimi (z czym się nie kryją).

To nasze psy najczęściej padają ofiarą ataku i to one najczęściej giną rozszarpane na oczach właścicieli - bez konsekwencji. Te które przeżyją wymagają bardzo długiego i kosztownego leczenia. Zanim
  • Odpowiedz
@psyhoza: Dzięki za zainteresowanie tematem. Przygotowuję właśnie stronę z krótkim poradnikiem co zrobić gdy zostaniesz pogryziony Ty lub Twój pupil.

Na bieżąco dodaję przypadki pogryzień. Przygotowuję się też z kampanią informacyjną ("masz prawo do bezpiecznego spaceru") - chcemy zachęcić ludzi do reakcji gdy czują zagrożenie. Na razie target kampanii to grupy facebookowe - poświęcone psom, spacerom z psami.
  • Odpowiedz