Wpis z mikrobloga

po to jest smycz żeby jej używać

@Gwizdoo: my zawsze spacerujemy na smyczy, ale powiedz mi gdzie jest napisane, że pies ma być na smyczy?
  • Odpowiedz
@o__0 Jezu zawsze to samo. Pokaz mi przepis że trzeba puszczać kobiety w drzwiach. Wiercić też od 6 rano można chociaż narazisz się na ostracyzm społeczny bo większość ludzi wtedy śpi albo się budzi. Taka mamy umowe społeczna że psa masz prowadzić tak żeby nikomu nie zagrażał
  • Odpowiedz
@Richard_Blackpot @o__0

Kodeks wykroczeń, art. 77 §1–2
„Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1000 zł albo nagany.”
  • Odpowiedz
@Richard_Blackpot mam to samo z moim dziadostwem małym, do ludzi nie podejdzie, ale zachodzi od tyłu żeby powąchać. Ale jak chodzę w miejsca gdzie jest więcej ludzi to zapinam go na smycz, nie dlatego że jeszcze komuś coś zrobi, tylko ma genetycznie wbudowane próby samobójcze xD (jego matka i ojciec to samo, wszystkie psy w rodzinie) po prostu jak auto przejeżdża obok to lubi czasami odskoczyć prosto pod koła w ostatnim
  • Odpowiedz
@Gwizdoo @get-rekt: no i gdzie tam jest słowo “smycz”? Serio, też byłem zaskoczony, że żaden przepis nie mówi nic o smyczy. Pies ma być pod kontrolą albo oznakowany
  • Odpowiedz
@o__0 pokaż mi przepis który mówi że nie można srać do paczkomatu... I wskaż gdzie tam jest napisane paczkomat lub g---o ;3

@Gwizdoo @get-rekt: no i gdzie tam jest słowo “smycz”? Serio, też byłem zaskoczony, że żaden przepis nie mówi nic o smyczy. Pies ma być pod kontrolą albo oznakowany
  • Odpowiedz
  • 1
@Richard_Blackpot no porównywanie psa do dziecka nie jest ekstremalne. Tutaj problem rozmywają właściciele 3kg pimpusiow bo przecież on nic nie zrobi. No może i nie zagraża życiu ale z jakiego powodu mam się dawać obwąchiwać jakiemuś kundlowi ? Jaka kontrolę ma właściciel takiego psa będąc 5m od niego bez smyczy? No żadną.
  • Odpowiedz
@Richard_Blackpot wiem że bardziej abstrakcyjne myślenie może wydawać się trudne ale dasz radę. nie sądzę by ekstremum sprawy jakikolwiek byś go nie mierzył powinno wpływać na konieczność bądź nie konkretnego wymienienia i nazwania czynności w przepisach prawa ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@rkore: 10 kilogramowego ;)
@podjad3k akurat odnośnie głównego tematu mojego wpisu to jest to zawarte w art. 77 §1–2 jak zauważył jeden z murków wcześniej i zgodnie z artykułem zachowuje zwykłe środki ostrożności będąc z pimpkiem na spacerze ;)
  • Odpowiedz