Wpis z mikrobloga

W związku z tym, że RODO pozwala na wyciągnięcie od BIK raz na jakiś czas darmowego raportu ze wszystkimi informacjami, które na mnie mają, postanowiłem z tego skorzystać. Jest tam historia moich kredytów, zarówno hipotecznego, jak i konsumenckich (spokojnie, 0% rrso, magic), widać także kiedy banki sprawdzały moją zdolność kredytową. I tutaj ciekawa sprawa. Santander, w którym mam kredyt hipoteczny, wzięty już kilka ładnych lat temu, w ostatnich latach kilkukrotnie sprawdzał sobie moją zdolność kredytową. Tego typu:

W dniu xxxx.2024 o godz. xxxxx, w odpowiedzi na zapytanie, BIK przekazał Pana dane do SANTANDER BANK POLSKA CENTRALA. Podmiot pytający otrzymał informacje o historii kredytowej.

Po co to robią? Czy ma to związek z tym, że nadpłacam kredyt? Robię to prawie co miesiąc.
Spotkaliście się z czymś takim? Co oni knują?

#kredythipoteczny #bik #banki
atari666 - W związku z tym, że RODO pozwala na wyciągnięcie od BIK raz na jakiś czas ...

źródło: obraz

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Zapytałem internetowego koleżki - TLDR - niby normalna sprawa, rutynowe kontrole.

Zapytania BIK podczas spłaty kredytu hipotecznego – co planuje bank i czy ma do tego prawo?

Czym są zapytania monitorujące w BIK?

W
  • Odpowiedz
  • 1
@zolnierzzezmechu: Darmowy raport BIK możesz pobrać raz na 6 miesięcy, składając wniosek przez portal BIK. Po założeniu darmowego konta i weryfikacji tożsamości, zaloguj się, przejdź do zakładki „Kontakt” (ikona koperty) i wyślij wniosek o udostępnienie „Kopii Danych” zgodnie z art. 15 RODO. Raport zostanie wysłany w ciągu około 20-30 dni.
  • Odpowiedz