Wpis z mikrobloga

Panowie, Drodzy Ojcowie, proszę o chwilę Waszej uwagi

Pojawienie się w rodzinie dziecka to bardzo duża zmiana dla całego systemu rodzinnego. Naturalnie większość uwagi w kontekście zdrowia psychicznego skupia się wtedy na mamach. Mnie jednak, jako przyszłej psycholog, interesuje perspektywa ojców – ich emocje, doświadczenia i to, jak odnajdują się w nowej roli.

W swojej praktyce zawodowej zetknęłam się z ogromną presją, jakiej doświadczają ojcowie po narodzinach dziecka — presją odpowiedzialności za rodzinę, stabilność finansową, emocje partnerki i cały domowy porządek. Często stają się buforem dla napięć i zmęczenia innych – od nich oczekuje się spokoju, opanowania i wsparcia, nawet gdy sami przeżywają ogromne emocje. W nowej roli próbują odnaleźć się pomiędzy własnymi emocjami, potrzebami bliskich i społecznym przekonaniem, że muszą „dać radę”.

Dlatego właśnie w ramach mojej pracy magisterskiej z psychologii prowadzę badanie dotyczące zdrowia psychicznego mężczyzn w pierwszych latach ojcostwa.

Zwracam się więc z serdeczną prośbą do ojców dzieci do 3 roku życia o wzięcie udziału w krótkiej, anonimowej ankiecie (ok. 15 minut).

Każdy głos to realny wkład w lepsze zrozumienie potrzeb psychicznych mężczyzn i rozwijanie adekwatnego wsparcia psychologicznego w roli ojca.

Link do badania: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSenok1Sn3m0IctGOeGezutw1nmh4ekRd3F3FHOmB8AA7kSbKA/viewform?usp=header

Z góry dziękuję za każdy głos

Agnieszka Romanowicz
  • 122
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 46
Strasznie lipna ta ankieta, czesc tych 'opinii' sie nie wyklucza - to wybierac losowo? ;) a ten drewniany jezyk...

Jednym z głównych powodów wojen jest to, że ludzie zbyt mało interesują się.
  • Odpowiedz
Problemem jest kobieta i to, że mniej lub bardziej, częściej lub rzadziej musi wyżyć się na mężu. xD Dziecko jako istota jeszcze mało rozumna nie wqwia nas. A żona tak. Normalni mężczyźni działają jak automaty jak jest zadanie do wykonania. Ten automat psuje psykowanie i prrdolenie bab.
  • Odpowiedz
@Vanguard1990: dlatego ja mam dwójkę i z żadną partnerka nie mieszkam. Córa lat 7 już jest ze mną połowę, synek lat 2 w końcu będzie ( ͟ʖ)
Wiem, że to nie jest zdrowe dla dzieci. Ale niszczenie sobie życia i tworzenie toksycznego domu też nie jest zdrowie dla nikogo, więc uważam, że tak było lepiej to rozwiązać.
A to, że baby dostają p-------a i
  • Odpowiedz
@ag_psycho: . Wybierz opinię:
*
1. Zawsze należy umieć przyznawać się do błędów.
2. Zazwyczaj lepiej jest ukrywać swoje błędy.
pytanie tendencyjne. ja bym wolał czasem przyznać się do błedów ewentualnie zawsze je ukrywać i mieć luz w pracy np
  • Odpowiedz