Wpis z mikrobloga

Panowie, Drodzy Ojcowie, proszę o chwilę Waszej uwagi

Pojawienie się w rodzinie dziecka to bardzo duża zmiana dla całego systemu rodzinnego. Naturalnie większość uwagi w kontekście zdrowia psychicznego skupia się wtedy na mamach. Mnie jednak, jako przyszłej psycholog, interesuje perspektywa ojców – ich emocje, doświadczenia i to, jak odnajdują się w nowej roli.

W swojej praktyce zawodowej zetknęłam się z ogromną presją, jakiej doświadczają ojcowie po narodzinach dziecka — presją odpowiedzialności za rodzinę, stabilność finansową, emocje partnerki i cały domowy porządek. Często stają się buforem dla napięć i zmęczenia innych – od nich oczekuje się spokoju, opanowania i wsparcia, nawet gdy sami przeżywają ogromne emocje. W nowej roli próbują odnaleźć się pomiędzy własnymi emocjami, potrzebami bliskich i społecznym przekonaniem, że muszą „dać radę”.

Dlatego właśnie w ramach mojej pracy magisterskiej z psychologii prowadzę badanie dotyczące zdrowia psychicznego mężczyzn w pierwszych latach ojcostwa.

Zwracam się więc z serdeczną prośbą do ojców dzieci do 3 roku życia o wzięcie udziału w krótkiej, anonimowej ankiecie (ok. 15 minut).

Każdy głos to realny wkład w lepsze zrozumienie potrzeb psychicznych mężczyzn i rozwijanie adekwatnego wsparcia psychologicznego w roli ojca.

Link do badania: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSenok1Sn3m0IctGOeGezutw1nmh4ekRd3F3FHOmB8AA7kSbKA/viewform?usp=header

Z góry dziękuję za każdy głos

Agnieszka Romanowicz
  • 122
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ag_psycho: Zerknalem sobie tylko. Strasznie glupie pytania, do wyboru dwie niedorzeczne odpowiedzi i co niby ktos by mial zaznaczyc? Albo dwie, z ktorymi bym sie zgodzil, a zaznaczyc da sie tylko jedna. Absurd i bardzo tendencyjne
  • Odpowiedz
@Vanguard1990 najgorzej jak taki ojciec umrze, gdy dziecko ma np. Dwa lata. Wtedy cały ten syf matka przelewa na dziecko. Byle by tylko ludzi do okoła oszukać że jest super! Nie pytaj skąd wiem.
  • Odpowiedz
@ag_psycho: dziwne to badanie, często musisz wybrać między dwiema tezami które dotyczą różnych rzeczy, czasem trzeba wybrać jedną z odpowiedzi mimo że nie zgadzamy się z żadną z nich. Albo autor ankiety bawi się w dziwne sztuczki, albo działał trochę po omacku.

Aha, i nie bardzo rozumiem co ma wiek dziecka do większości tych pytań - życie, zwłaszcza gdy jest to drugie-trzecie dziecko, przebiega podobnie niezależnie od tego czy najmłodsze
  • Odpowiedz
  • 1
Dlaczego nie można wybrać kilku odpowiedzi? Np przy zatrudnieniu, w sumie mógłbym niema wszystkie opcje zaznaczyć (poza bezrobotnym).
  • Odpowiedz
Po narodzinach dziecka najprzyjemniejsze były pierwsze 3 dni jak żona była w szpitalu. A później moje życie zmieniło się o 360 stopni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
A później w wynikach badania. XX% ojców uważa że nie ma wpływu na swoje życie, Ci sami są niezadowoleni z życia i ze sprawczości. Uważają że życie im sie pogorszylo I nie mają intencji poprawy.
Nie ma to jak mieć mniej pytań o rodzicielstwo a więcej na temat sił wyższych jak "szczęście"... No totalnie adekwatne do tematu
  • Odpowiedz
@ag_psycho: chciałem pomóc ale przepraszam, że to powiem: pytania są głupie.
Już abstrahując od tego że są tendencyjne, to nie mają nic wspólnego z wyzwaniami ojców na płaszczyźnie samego lub wspólnego wychowania dziecka i utrzymania rodziny.
Mamy za to pytania co pokażą na wykresie kołowym że ileśtam procent słabe piczki z depresją a część pseudoherosów z perfekcjonizmem i zarażone chorobą toksycznej męskości.

Problem z nowymi psychologami to brak doświadczenia życiowego.
  • Odpowiedz
@ag_psycho Kto Ci zaakceptował taką ankietę? Przecież to jest jakaś padaka! Na miejscu promotora żądałbym natychmiastowych poprawek merytorycznych, metodologicznych i językowych. Takie coś na magisterce to wstyd dla uczelni.
  • Odpowiedz
zaczałęm robić, ale dałem sobie spokój jak zobaczyłem niektóre bzdurnie sformułowane pytania niemające z tematem nic wspólnego.
  • Odpowiedz