Wpis z mikrobloga

Ogólnie nie wierzę że w Smoleńsku był zamach, ale czy po napaści rosji na Ukrainę zmieniliście podejście do tego tematu?

#wojna #rosja #smolensk

tak/nie

• Nie, putin nigdy czegoś takiego by nie zrobił 43.4% (454)
  • putin byłby do tego zdolny 56.6% (591)

Oddanych głosów: 1045

• 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ilu Europejskich przywódców zginęło na przełomie 40 lat w katastrofach lotniczych?

@ThomasPol: Nie rozumiem, w sensie że jakby częściej się to zdarzało to nie zamach? Ale że tylko nam to na pewno zamach?
  • Odpowiedz
  • 57
@ThomasPol to nie byli najlepsi piloci. Najlepsi nie chcieli latać z Kaczyńskim bo wymuszał na nich niebezpieczne manewry. Po odmowie lądowania w strefie walk w Gruzji postanowił zniszczyć dwóch doświadczonych pilotów. W Smoleńsku lecieli ludzie bez doświadczenia którzy bali się że odmawiając złamią sobie kariery.

Kaczyński to mały, zawisty i głupi człowiek.
  • Odpowiedz
@ThomasPol twoje zdanie zwyczajnie nie ma najmniejszego oparcia w faktach. Polecam parę filmów z Mentour Pilota w których tłumaczy, jak wiele procedur trzeba złamać by wystąpiła katastrofa. A potem wypunktowanie tych błędów lotu do Smoleńska - jest ich w c--j
  • Odpowiedz
@straszny_cham: imo sama katastrofa to ni z zesliwy wypadek (błąd pilotów, może sprzętu, skierowanie samolotu na zadupiaste lotnisko, być może ruski kontroler na kacu.

Ale wszystko co było potem z podziałem społeczeństwa i cyrkami z krzyżem to już na 100% ingerencja ruskich służb w stabilność Polski.
  • Odpowiedz
@straszny_cham: Zdolny by był, ale oczywiste jest że to nie był żaden zamach. Co nie zmienia faktu że z perspektywy czasu to był dla niego zajebisty prezent który już wtedy zaczął bardzo mocno dzielić Polaków na tych antyzamach i prozamach. Od tamtej pory było już tylko z górki a efekt jest jaki widzimy dzisiaj. Jeden drugiego by w łyżce utopił tylko dla tego, że popiera inną opcję polityczną.
  • Odpowiedz
@straszny_cham: nie wierzyłem w zamach w Smoleńsku ani w 2010 roku, ani w 2014, ani w 2022, ani w 2025, natomiast zaznaczyłem odpowiedź tak, Putin byłby do tego zdolny, wystarczy obejrzeć jakikolwiek dokument o jego dochodzeniu do władzy
  • Odpowiedz
@mozgen: Nie sądzę aby cyrki z krzyżem były akurat ingerencją ruskich. To akurat nie była jakaś akcja godząca w stabilność a raczej zwykła przepychanka mocherów pod pałacem. Ruscy na pewno zauważyli w tym czasie, że jesteśmy idealnym materiałem na zamieszanie nastrojów jak w betoniarce. Oni na pełnej dopiero zaczęli działać w czasie aneksji Krymu i Donbasu. Wtedy nagle ni z gruchy ni z pietruchy zaczęło się pompowanie Wołynia, Żołnierzy wyklętych,
  • Odpowiedz
@straszny_cham zmieniłem podejście do tematu na: bezpośrednio do tego ręki nie przyłożył, ale mógł pomyśleć 'a niech sobie lądują w takich warunkach, może przy okazji się rozbiją'
  • Odpowiedz