Pany umarł mi akumulator, najpierw jump starter nie odpalał, nie dało się odpalić na kablach a ostateczna diagnoza to prostownik od sąsiada który krzyczał error.
Z przyczyn zdrowotnych 3 miesiące stał i niestety umarł.
Pacjent to BMW 318D (G21) z 2020 roku, jeszcze końcówka leasingu. No i mam dwa pytania:
1. Czy mogę sam wymienić akumulator? Czy muszę zgłaszać?
2. Czytałem że po wymianie akumulatora się je koduje, czy musi to być robione przez BMW (od nich leasing), czy można zawołać normalnego mechanika?
Samochód w garażu podziemnym z ciasnym wjazdem, więc raczej nawet nie da się tak łatwo wyprowadzić. Stąd też moje pytania.
@MisterMinister: spróbuj od kogoś pożyczyć zwykły prostownik transformatorowy, aku powinien wstać. Jak jest za niskie napięcie to elektroniczne często zgłaszają błędy.
@MisterMinister podstawowe pytanie kto jest sponsorem tej imprezy, bo jak ty to taniej wyjdzie akumulator/ prostownik jak wyciąganie auta lawetą z parkingu podziemnegoz
@MisterMinister: chodzilo mi nie o odpalanie z kabli a podpiecie na jakis czas do sprawnego aku zeby cos pradu zlapalo i pozniej na ladowarce by go spokojnie naladowal
@MisterMinister: mierzyles wogole jakie napiecie pokazuje na aku? Bo moim zdaniem on juz sie wylaczyl calkiem i po naladowaniu lub wymianie aku jak ma byc rozkodowane to juz wlasnie jest
@MercedesBenizPolska: Podskoczyło do 6,80V, ale spadało w miarę szybko do 6,68V i później powoli spadało, doładuje ile wlezie, bo chociaż może odpali jak uda się doładować to byle do serwisu dojechać
Z przyczyn zdrowotnych 3 miesiące stał i niestety umarł.
Pacjent to BMW 318D (G21) z 2020 roku, jeszcze końcówka leasingu.
No i mam dwa pytania:
1. Czy mogę sam wymienić akumulator? Czy muszę zgłaszać?
2. Czytałem że po wymianie akumulatora się je koduje, czy musi to być robione przez BMW (od nich leasing), czy można zawołać normalnego mechanika?
Samochód w garażu podziemnym z ciasnym wjazdem, więc raczej nawet nie da się tak łatwo wyprowadzić. Stąd też moje pytania.
#motoryzacja #samochody #kiciochpyta
źródło: IMG_1885
Pobierzhttps://www.centrometwarszawa.pl/urzadzenia/rozruch-silnika-i-ladowanie/prostowniki-ideal/prostownik-sprint-20-profesjonalne-ladowanie-akumulatorow-12v-i-24v
Da radę?
źródło: IMG_1890
Pobierz