Wpis z mikrobloga

@Basiura89: @kjungst to już poszło po prostu w abonament,

Poszło czyli wróciło bo 10 czy 20 lat temu wszystkie telefony spłacało się w abonamencie,
Ktoś kto mówił że on nie chce abonamentu a sam telefon sobie kupi za gotówkę to uchodził za jakiegoś dziwaka.

No i tutaj oskarki po prostu płacą te 200 czy 300 zł miesięcznie za najnowszy telefon który zmieniają po roku czy po dwóch i znowu
  • Odpowiedz
@Basiura89: a co złego w kredycie? na początku 2022 wziąłem telefon na raty 0%, spłacałem go przez 24 miesiące, co przy inflacji w 2021/2022/2023, dało wręcz zysk względem pierwotnej ceny (tzn. kupiłem za mniej, bo moja pensja rosła razem z inflacją)
  • Odpowiedz
@Sfont_stont korzystam z iPhone od czasu 3gs i zawsze robię tak że jak wychodzi nowy model to poprzedni sprzedaje, w momencie gdy ma jeszcze fajną wartość rynkową, dokładam parę złotych i kupuje nowego. W tym momencie nie odczuwam tak ceny nowego iP. Wyjątkiem jest teraz 17 której nie kupuje tylko i wyłącznie dlatego że jest dla mnie okropna z wyglądu i 16 Pro Max o wiele bardziej mi się podoba, zaczekam
  • Odpowiedz
@Ulic_Qel_Droma prawie średnia krajowa za telefon, a ten się głupio pyta czy to drogo xD

ładnie tam was niektórych wytresowały korporacje, powodzenia z takim stosunkiem ceny dóbr do zarobków w np. takich stanach, gdzie dla porównania aktualnie jest wielkie poruszenie i bojkot gdy standardowa cena np. gierek wzrasta o 10 dolarów z 60 do 70 dolanów czy konsoli PS5 o 50 dolanów, ale dla naszych bogaczy podwójna przebitka o 2k złotych
  • Odpowiedz
kiedyś to była w sumie prawda, teraz iphone nie odstają jakoś od reszty. Bazowy iPhone 17 za 4 tys wystarczy 99% użytkowników

@zeek: 99% użytkowników to wystarczy jakiś Xiaomi czy coś za 1500 zł.
  • Odpowiedz
@Basiura89: jak to raty 0% to niby czemu? Darmowe pieniądze. Jak masz stabilną sytuację i jesteś w stanie go spłacać z wypłaty to przecież czysty zysk. Ja wszystko biorę w ratach 0, mimo że mnie stać, by kupić za gotówkę. Gotówka leży i pracuje sobie na lokatach i inwestycjach, a ja spłacam po parę stówek miesięcznie jakieś sprzęty do domu. No chyba, że ktoś zarabia 2k i jego rata wynosi
  • Odpowiedz