Wpis z mikrobloga

@Derpinardus: Jestem zapakowany w uran i innych górników po uszy i dzisiaj w połowie sesji miałem rekord zysku dziennego od kiedy gram na giełdzie. Później zjechało lekko ale nadal dzień na super plusie. Zupełnie nie wiem o co chodzi ludziom na tagu. Super prezydenta USA ma XD
  • Odpowiedz
@interpenetrate Jak chcesz longa-longa, to ogarnij HOND. To jest SPAC, który ma przejąć Terrestrial Energy i wprowadzić ją na giełdę, a TE buduje małe reaktory. Niestety nie wiadomo, jak będą przydzielane akcje, ale i tak wszedłem, patrząc na sukces OKLO (600% ytd)
  • Odpowiedz
@interpenetrate: UUUU (tutaj uran +REE), UEC (tylko Uran), Mega Uranium Ltd. (MGA.TO) (to fundusz który ma duzo aktywów w spółce uranowej NXE, generalnie kupujesz NXE po zniżce), Lotus Resources Limited (LOT.AX) (chyba jedyna spółka mająca działającą kopalnie uranu w Afryce, jest jeszcze GLO ale oni w Nigrze mają a tam rząd nie pozwala wydobywać)
  • Odpowiedz
@smash78: a co myślisz o spółkach energetycznych? Ai będzie miało zajebiste zapotrzebowanie na energię. Czy to właśnie masz na myśli przez inwestycje w uran? Bo nie wiem w sumie do czego się go konkretnie wykorzystuje.
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Paliwo do elektrowni jądrowych. Zapotrzebowanie na energię będzie rosło nowe elektrownie jądrowe budują się na potęgę. Co do spółek energetycznych to wiem niewiele, nie siedze w tym sektorze. Ja bardziej jestem rozeznany w kopalaniach, które dostarczają surowiec - co się dalej dzieje to juz nie wiem.
  • Odpowiedz