Wpis z mikrobloga

@Goronco dla mnie cline + claude sonnet 4.5 totalny game changer.
Wcześniej pracowalam trochę z copilotem na roznych modelach, ale poza jakimiś prostymi rzeczami nic wielkiego nie ogarnial.
Cline jest agentem i moze pracować w kontekście całego projektu, plus działa na banku pamięci.
Czasami oczywiście odje$ie jak każde ai, typu przy prośbie o refactor usunie za dużo, więc trzeba patrzeć "na ręce", ale uważam, że w porównaniu z innymi narzędziami z
  • Odpowiedz
@Goronco: +1 dla Claude - moje tegoroczne odkrycie, jak podpatrzyłem, co deweloperzy z jego pomocą wyprawiają to zbierałem szczenę z podłogi, a potem poleciałem do managera żebrać o budżet dla całego zespołu QA. Najważniejszy jest kontekst - im więcej informacji mu dasz, tym lepiej ogarnie. No i oczywiście sprawdzanie jako najwyższa forma zaufania.
  • Odpowiedz
@Goronco: dokładnie - pisanie/maintenance automatów. Jak wspomniałem - 'context first', to już połowa sukcesu. Do tego solidny prompt i całkiem dobrze sobie radzi. No i jak tylko zaczyna coś zmyślać, nowy chat/reset i zapodanie aktualnego kontekstu, bo inaczej potrafi ostro przekombinować. Przy wdrożeniu najciężej było przekonać "górę", że to musi mieć dostęp do repo, bo inaczej nie zadziała tak, jak sobie to wymarzyli.
  • Odpowiedz
@E_v_e_l: ogarnij sobie w rules żeby przed refactoringiem zrobił ci dokładny plik .md z szczegółowym opisem architektury, funkcji i zależności między plikami i podczas refactoringu zachował całą funkcjonalność, odznaczał sobie checkboxy po każdym kroku i startował nowy task z czystym context window za każdym razem czytając jako pierwszy krok plik .md. dodatkowo w rules zawsze daje żeby napisał testy automatyczne przed refactoringiem i sprawdzał po każdym etapie czy nie zaczął
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55: ja głównie API, trochę UT (zwłaszcza do tooli pisanych dla zespołu QA, chociaż czasami pomagamy devom, co by szybciej dostać feature do testów). Po UI widziałem w innym projekcie 2 podejścia:
- jeśli frontend jest prosty i dobrze napisany, AI poradzi sobie względnie dobrze - nie zawsze wszystko działa i trzeba się pilnować, no ale łatwiej selector poprawić, niż pisać całość ( ͡ ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55 ja głównie api, ale czasem cos tam skrobne w pw.
No i nie robiłam frameworka od zera, tylko były juz jakieś testy.
@Onterior dzięki za tip, sprawdzę!
Dodam mu jakieś stepy do refactoru, to może będzie bardziej ucywilizowany ;)
  • Odpowiedz
@Goronco: aktualnie to playwright + MCP + testy accessibility do zrobienia wstępnego audytu, a przy sprecyzowaniu user journey to nawet zrobiły się z tego testy dostępności, które latają na CI
  • Odpowiedz