Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to jest tragedia, serio
jak rekrutowałem rok temu DevOpsa, to 95% kandydatów nie miało pojęcia o co w ogóle chodzi, nie ma ogarniętych specjalistów na rynku i trzeba troche się naszukać
większość to programiści co myślą, że jak napisali jednego dockerfile to już są wielcy DevOpsi XD a zapytasz takiego o architekturę albo strategie developmentu to robi wielkie oczy, że jak to, przecież są branche i tyle
  • Odpowiedz
@BeginEnd: czyli dobrze rozumiem że 4 dni siedziałeś sam nie mogąc nic wskórać, a dzisiaj poszedłeś do tego gościa mówiąc że jutro musi działać i na końcu piszesz to jego wina? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

poza tym, jak tutaj ma się w ogóle początkowa część wpisu o stawianiu jakiegoś artifactory do tego że na gitlabie w CI ci sypie błędy? xD

przecież jak ktoś inny stawiał
  • Odpowiedz
  • 0
@wentylator2137: Coś było z-----e z ustawieniami runnerów które dodał. Brak jakichś uprawnień tokenów czy czego tam jeszcze. Ogólnie wystarczyło porównać konfigurację starych działających z tymi co sam dodał.
Zeszły mi 2 browary i zdążyłem naczynia umyć, ale problem solved. Nie wnikam jak. Nie moja broszka.
  • Odpowiedz
@BeginEnd: Mam deja vu.

Ile to razy wbijałem do projektu, wszystko rozwalone, nic nie działa. To ustalam z managementem i naprawiam. Na start np. Repo dockera, które niezgodne z polityką firmy, jeden user na prawach admina używany przez 2137 aplikacji. Firma stwierdziła, że nie chce trzymać image z kodem źródłowym to stawiam artifactory, konfiguruje, naprawiam, robię backupy, testuję. Nagle pojawia się on, zawsze jest ten jeden, nigdy więcej, nigdy mniej.
  • Odpowiedz
  • 2
Ale z jakiegoś powodu to w drugą stronę zawsze jest w----------e na siłę i pretensje.

@BreathDeath: 110% racji mordo. Tylko, że takie teksty to do teamlead / techlida / PMa kieruj. Ja już przestałem walczyć po tym jak próbowałem tłumaczyć swoim kolegom-"seniorom" super hiper developerom, żeby kufa nie wpirdalali binarek blibliotek do repo, ba całych projektów bo "jak to ja mam zainstalować nagłówki w systemie, przecież mogę ustawić ścieżkę do
  • Odpowiedz