Wpis z mikrobloga

mamy gościa teoretycznie DevOpsa. Postawil jakiś serwer do trzymania obrazów dockerowych, zwykłych plików czy tam innego dziadostwa. Jakieś płatne rozwiązani. Nie, żebyśmy już to mieli w #gitlab , ale co tam - ich hajs. Kolo niczym #dilbert jest, wszyscy nad nim oh ah eh jaki to super.

No i teraz wchodze ja - cały na biało: task robić pipeline, żeby budował się image dockera i uploadować go na ten serwer. Nie muszę mówić że ja i docker + gitlab CI to tak średnio słabo się znamy. Po 2 tygodniach mam, magiczny skrypt który buduje u mnie wszystko lokalnie. Nawet jestem z niego dumny bo fajnie wyszło. Robię MR i w CI nie działa. A to, że nie działa coś, a to, że error, a to że nie ma komendy, a to tamto, a to siamto. Mówię od 4 dni na daily, że ni huja nie ruszę dalej bo nie wiem o co chodzi. Help me. No to dzisiaj padło "Call Dilbert and he will help you."

No to ja call z nim. I kurła widzę jak kolo się wije, żeby tylko zwalić z siebie robotę. A to użyj tego, a to jakiś skrypt na 1kk linii z kamiko sramiko - na pewno będzie działał. Nawet gita użyć nie umie, bo widziałem jak coś robił u siebie na lapku. To ja mu szach-mat sprzedaję:

- Idę na urlop w środę i muszę to skończyć żeby releas za tydzień był. Otyły Pan wkazał ciebie jako bóstwo, które to to ogarnie. Jak nie będę miał działającego przykładu dzisiaj to powiem jutro na daily, że nie daliśmy rady i trzeba zmienić milestone ale to już trzeba będzie z Otyłym Panem gadać, żeby nas nie skazał na ścięcie.

Kolo siedzi i dzierga, co chwilę k------c co chwilę, że "co to za komenda" albo "jak kułwa nie mam dostępu"....

#programista15k #devops
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to jest tragedia, serio
jak rekrutowałem rok temu DevOpsa, to 95% kandydatów nie miało pojęcia o co w ogóle chodzi, nie ma ogarniętych specjalistów na rynku i trzeba troche się naszukać
większość to programiści co myślą, że jak napisali jednego dockerfile to już są wielcy DevOpsi XD a zapytasz takiego o architekturę albo strategie developmentu to robi wielkie oczy, że jak to, przecież są branche i tyle
  • Odpowiedz
@BeginEnd: czyli dobrze rozumiem że 4 dni siedziałeś sam nie mogąc nic wskórać, a dzisiaj poszedłeś do tego gościa mówiąc że jutro musi działać i na końcu piszesz to jego wina? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

poza tym, jak tutaj ma się w ogóle początkowa część wpisu o stawianiu jakiegoś artifactory do tego że na gitlabie w CI ci sypie błędy? xD

przecież jak ktoś inny stawiał
  • Odpowiedz
  • 0
czyli dobrze rozumiem że 4 dni siedziałeś sam nie mogąc nic wskórać, a dzisiaj poszedłeś do tego gościa mówiąc że jutro musi działać i na końcu piszesz to jego wina? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

@some_ONE: Aż przeczytałem jszcze raz to co napisałem: "Mówię od 4 dni na daily" jednak dobrze napisałem.

przecież jak ktoś inny stawiał gitlaba i runnery to ten gość teraz może zrobić to co ty, czyli siedzieć 4
  • Odpowiedz
  • 0
o h-j, właśnie ChatGPT wjechał. Kolo pyta się AI czemu mu nie działa i jak sprawdzić. O ja p------ę, co za komedia.
  • Odpowiedz
  • 0
@wentylator2137: Coś było z-----e z ustawieniami runnerów które dodał. Brak jakichś uprawnień tokenów czy czego tam jeszcze. Ogólnie wystarczyło porównać konfigurację starych działających z tymi co sam dodał.
Zeszły mi 2 browary i zdążyłem naczynia umyć, ale problem solved. Nie wnikam jak. Nie moja broszka.
  • Odpowiedz
@BeginEnd: Mam deja vu.

Ile to razy wbijałem do projektu, wszystko rozwalone, nic nie działa. To ustalam z managementem i naprawiam. Na start np. Repo dockera, które niezgodne z polityką firmy, jeden user na prawach admina używany przez 2137 aplikacji. Firma stwierdziła, że nie chce trzymać image z kodem źródłowym to stawiam artifactory, konfiguruje, naprawiam, robię backupy, testuję. Nagle pojawia się on, zawsze jest ten jeden, nigdy więcej, nigdy mniej.
  • Odpowiedz
  • 2
Ale z jakiegoś powodu to w drugą stronę zawsze jest w----------e na siłę i pretensje.

@BreathDeath: 110% racji mordo. Tylko, że takie teksty to do teamlead / techlida / PMa kieruj. Ja już przestałem walczyć po tym jak próbowałem tłumaczyć swoim kolegom-"seniorom" super hiper developerom, żeby kufa nie wpirdalali binarek blibliotek do repo, ba całych projektów bo "jak to ja mam zainstalować nagłówki w systemie, przecież mogę ustawić ścieżkę do
  • Odpowiedz