Wpis z mikrobloga

✨️ Jak najlepiej zainwestować 150 tys. zł?
#gielda #inwestycje #oszczednosci
Mam 150tyś zł, nie śpieszy mi się z wydaniem tego, moja poduszka finansowa z tej kwoty to 50k, które trzymam w obligacjach EDO. Nie mam czasu bawić się w stockpicking, chciałbym wrzucić to w jakiś ETF typu all-world. Jak najkorzystniej byście to zainwestowali, na przykład wpłacając w 5ciu transzach? Później dokładał bym po kolejne 15-20k / msc, aż dobił bym do 200-300k, które pozwoli mi dozbierać do mniejszego kredytu hipotecznego.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie mam czasu bawić się w stockpicking

@mirko_anonim: to jakiś etf ACWI i nie zawracasz sobie głowy wybieraniem spółek, rośniesz (albo spadasz :) ) razem ze światem. Ewentualnie część tej kwoty możesz wrzucić dodatkowo w jakieś obligacje.
  • Odpowiedz
Zrobiłbym dokładnie tak jak piszesz. 5 równych transzy, dokupowanie co miesiąc zeby lekko uśrednić wejście, później regularne dopłaty. Statystycznie najlepiej wplacic calosc, ale statystyka to jedno a psychologia to drugie.

Wpłaciłbym całość na VWCE.DE - ETF czyli Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (Acc EUR )

Zamieniłbym pln na EUR albo w jakimś internetowym kantorze (najlepiej jak w banku w którym masz jest kantor z dobrym spredem) i przelal calosc do xtb. Jak nie w
  • Odpowiedz
@buliyo po pierwsze waluta w jakiej notowany jest ETF nie ma znaczenia. Po drugie lepiej euro bo masz przelewy SEPA za darmo i nie musisz się j---ć z dolarami przesyłanymi SWIFT i z prowizjami po drodze.
  • Odpowiedz
moja poduszka finansowa z tej kwoty to 50k, które trzymam w obligacjach EDO

@mirko_anonim: Poduszka finansowa to gotówka, która powinna ci starczyć na przeżycie 3 miesięcy (łatwodostępna i bezpieczna kasa). Kasa zamrożona na 10 lat jest przeciwieństwem tego. Tak tylko mówię.
  • Odpowiedz