Wpis z mikrobloga

Mirasy z Zespołem Aspargera i nie tylko! Mam prośbę.

Co byście zmienili w polskiej szkole, w nauczycielach, żeby osobom z zespołem było łatwiej.
Wiem, że to tylko czcze gadanie, marzenia ściętej głowy ale mam się ten temat wypowiedzieć, a nie mam o tym zielonego pojęcia.
Może uda mi się coś zmienić, coś wymóc, chociaż nie mam wielkich oczekiwań.

Pomóżcie. Sprawę traktuje osobiście. Można na priv. Niczego nie oceniam, problem dotknął kogoś bliskiego i staram się zrobić co mogę, ale temat jest dla mnie nowy, zupełnie niezrozumiały. Postaram się przekazać sensowne rady/prośby/uwagi nauczycielom, ale przede wszystkim mam nadzieje, że pogłębi to moje zrozumienie.

Każda odpowiedz, to dla mnie źródło informacji z pierwszej ręki. Z góry dziękuję!

#autyzm #zespolaspergera #przegryw
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kot_gagarina oo panie temat rzeka, ja to bym gruntownie zreformował cały ten pie*dolnik zwany systemem edukacji, a najlepiej spojrzał na Finlandię i wzorował się ich przykładem
  • Odpowiedz
  • 2
najlepiej spojrzał na Finlandię i wzorował się ich przykładem

@huopisko: Ja wiem, Finlandia, Dania. Tam szkoła uczy. Są ogólnodostępne pracownie tematyczne, można wejść z ulicy masz dostęp do maszyn krawieckich, laboratoriów... U nas system pruski oparty na dyscyplinie, posłuszeństwie i powtarzalności, którego celem było kształtowanie posłusznych i efektywnych obywateli dla państwa, żołnierzy, robotników i urzędników. Obawiam się, że tak będzie dalej, bo w interesie UE nie jest aby Polacy byli innowacyjni
  • Odpowiedz
@kot_gagarina: zmniejszyć ilość przedmiotów, dostosować ludzi poziomem, nie wiekiem, dać inne możliwości zdobywania wiedzy. Nieironicznie powiem, że połowę lekcji angielskiego powinno się zamienić na granie w gry, bo to dało wszystkim polakom zagranicą znacznie wiecej wiedzy z ang niż lekcje w szkole i przygotowania do matury.
  • Odpowiedz