Wpis z mikrobloga

Dlaczego w dobie AI, lataniu w kosmos, komputerów kwantowych w 2025 banki w Polsce nadal używają starego systemu ELIXIR do komunikacji księgowań transakcji?
Ten system działa od 1994roku, a my dalej bawimy się w 3 sesje i to tylko w dni robocze.
Ja oczekuje przelewów w czasie rzeczywistym 24/7
Blik to wybawienie dla niektórych.
#pytaniedoeksperta #blik #banki
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yorimo: bo moga, wiec nie maja potrzeby rozliczac sie w czasie rzeczywistym a jak trzeba ekspresowy przelew to ktos moze zaplacic
  • Odpowiedz
@yorimo: Pracuję przy wytwarzaniu aplikacji dla banków co prawda na froncie, ale jak najbardziej mam wgląd w backend + jestem z nimi w ciągłym kontakcie. Dlatego te systemy są dalej używane bo działają, systemy bankowe są olbrzymie, pisane w wielu technologiach i części między nimi są zależne. Banki w wiekszości wypadków stopniowo modyfikują części kodu bo nie mogą sobie pozwolić na zastój, dodatkowo systemy między bnkami są powiązane. Nie da
  • Odpowiedz
@yorimo: Przejście na nowy, lepszy sposób wymagałoby synchronizacji działań między wszystkimi/większością banków, a to ogromny koszt i ogólnie rzecz biorąc - wyzwanie. Póki nie są zmuszeni, bo obecny system działa ok, to tego nie zrobią.
  • Odpowiedz
Dlaczego w dobie AI, lataniu w kosmos, komputerów kwantowych w 2025 banki w Polsce nadal używają starego systemu ELIXIR do komunikacji księgowań transakcji?

@yorimo:
Bo ELIXIR działa, i w zdecydowanej większości przypadków jest wystarczająco dobry.
  • Odpowiedz
@lobo: w tym wypadku jest obejście. Przestać pobierać opłaty, bo rozwiązanie jest już wdrożone na prod

@modzelem: jasne, patrz jak lecą :), no i nie zapominaj, że to, że coś jest wdrożone potrzebuje utrzymania :)
  • Odpowiedz
@Fattek Jakie to wyzwanie, skoro rozwiązanie jest już od dawna gotowe? Tu chodzi tylko i wyłącznie o kasę, żaden z banków nie chciałby zabijać kury, która znosi jaja, udostępniając ekspresowe przelewy za darmo. Z opłatami za karty jest podobnie, po co mają je znosić, skoro ludzie i tak za to zapłacą, a dla banku to ekstra możliwość, żeby doić ludzi do sucha. Mieszkam w UK i bankowość czasem tu potrafi kuleć
  • Odpowiedz