@jest_agrest-nie_ma: Wolny rynek jest wtedy kiedy wszystkie przewagi konkurencyjne ma strona mocniejsza, czego nie rozumiesz lewaku? Zawsze możesz założyć własną firmę deweloperską ( ͡°͜ʖ͡°)
@jest_agrest-nie_ma: najbardziej zainteresowane podawaniem cen osoby są te które nawet nie zamierzały kupować ;) ale stwierdziły, że może będzie śmiesznie
@editores: Prawdziwych cen == cen ofertowych (choć wiem że to nie takie proste). "Przecież nadal tak jest" - czyli zgadzasz się że deweloper ma przewagi?
@editores: Tak jest to jedna z przewag, moim zdaniem ta przewaga nie wyklucza tego że deweloper wiele przewag w innych kwestiach i w mojej opinii o wiele więcej niż klient. Twoje stwierdzenie jest prawdziwe w przypadku rynku gdzie góruje podaż nad popytem, w przypadku jednak na rynku gdzie (z różnych względów) popyt jest zdecydowanie wyższy nad podażą (a tak było w ciągu ostatnich lat w Polsce na rynku nieruchomości mieszkalnych)
Twoje stwierdzenie jest prawdziwe w przypadku rynku gdzie góruje podaż nad popytem
@leopold477: No i tak właśnie jest. Zawsze tak było poza kilkoma szalonymi miesiącami w 2008. W każdym przypadku wiedza o tym ile zapłacił ktoś za mieszkanie miesiąc wcześniej nie ma żadnego znaczenia. Każde mieszkanie jest inne. Ja za swoje dałem sporo więcej tylko dlatego, że było na ostatnim piętrze i mam ładny widok. Mieszkanie obok ma już okna
#nieruchomosci #heheszki
źródło: Screenshot_20250124-074915_Chrome
Pobierz@rozrabiam: daj mu spokój, aktualnie jest wykopowym ekspertem od AI
@kamil-tumuletz: O czym ty bredzisz człowieku? Jakich roboli? Jakie urabianie?
@leopold477: Jakie przewagi ma deweloper? Zero.
@leopold477: Przecież nadal tak jest. Poza tym co to znaczy "prawdziwych cen"?
@rozrabiam: a czy cos sie zmienilo? Bo z tego co wiem to jedyne zmiany sa spowodowane raportowaniem cen transakcyjnych.
@Kryspin013: tak tak...
@leopold477: No i tak właśnie jest. Zawsze tak było poza kilkoma szalonymi miesiącami w 2008. W każdym przypadku wiedza o tym ile zapłacił ktoś za mieszkanie miesiąc wcześniej nie ma żadnego znaczenia. Każde mieszkanie jest inne.
Ja za swoje dałem sporo więcej tylko dlatego, że było na ostatnim piętrze i mam ładny widok. Mieszkanie obok ma już okna