Wpis z mikrobloga

#programowanie #java

Mirki,

Jako, że jestem początkujący w javie chciałem sobie stworzyć projekt paint w javie w swingu. I tak się zastanawiałem czy mógłbym w przypadku takiego małego projektu skorzystać z jakiegoś wzorca projektowego?(żadnych jeszcze nie znam) a chciałbym żeby to miało ręce i nogi. Polecacie coś?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@japer: Chyba z korzystam z tego MVC, który podałeś. Tylko jakbyś mógł mi powiedzieć czy dobrze zrozumiałem.

View - to wiadomo wszystkie jbuttony itd, ale nie muszą być koniecznie w jednej klasie? ważne żeby ta część view zawierała same przyciski itd

Teraz mam chyba lekki problem, rozumiem to
  • Odpowiedz
@pulla: pamiętaj, że jeden widok - jedna klasa. Może być wiele klas, ale na jeden widok składa się jedna klasa, która posiada elementy takie jak przyciski itp.

Controller steruje bodźcami. Jeśli otrzyma jakiś bodziec (event), to wtedy podejmuje działania zmiany modelu i informuje widok, że zmiana została zrobiona.

Model jest częścią, gdzie znajdują się informacje, dane.

Opisałeś w skrócie dobrze, tylko po prostu sprostowałem tutaj, jak coś. :>
  • Odpowiedz
@japer: Ok teraz łapie chyba :) To zabieram się za najprostszą część model :) Jak będę miał pytania to zawołam. Dzięki wielkie.
  • Odpowiedz
@pulla: Źle trochu kombinujesz. Utwórz klasy abstrakcyjne widoku, modelu i kontrolera. W modelu przeprowadzaj operacje na plikach i danych, a w widoku twórz tylko formatkę i powiąż z kontrolerem, nic więcej. :>. Kontroler dopiero ma za zadanie operować na widoku i modelu.

Kombinuj dalej.
  • Odpowiedz