Wpis z mikrobloga

@nowszyja: Czołgi, samoloty, amunicja, babciowe, wdowie, 800+ dla obcokrajowców, mundurówki, emeryturki od 60tki dla kobiet, emerytury dla Ukraińców i niedługo również Hindusów. Itd itp. trochę tego będzie i nie ma komu na to wszystko zarobić, także czekamy na te 100% długu względem PKB, nie mogę się doczekać tego wiekopomnego osiagnięcia dumnego narodu polskiego.
  • Odpowiedz
  • 5
stare kredyty i odsetki od starych kredytów same nie spłacą się

@widmo82: tak, bo wcale nowy rząd nie dokłada nowych wydatków. Same podwyżki dla budżetówki pochłonęły 70 mld i wydajemy teraz 11,5% PKB na wynagrodzenia w budżetówce, gdzie tacy Niemcy 8,5% PKB. Do tego babciowe, renta wdowia itd. A i w funduszach pozabudżetowych nadal narasta zadłużenie jakby co ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale teraz jest już
  • Odpowiedz
@nowszyja:
https://www.money.pl/gospodarka/tak-rzad-pis-wyprowadza-pieniadze-poza-budzet-przeswietlili-raj-wydatkowy-6956582380251680a.html
z funduszu covid były dopłaty do węgla xD
i takich kwiatków pozabudżetowych było wiele
za czasów PIS lawinowo wzrosła liczba funduszy - do 40. Za pomocą których realizowano wydatki nie ujęte w budżecie.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rzad-PiS-wyprowadzil-z-ustawy-budzetowej-setki-miliardow-zlotych-8760130.html
  • Odpowiedz
  • 0
@widmo82: ale ja to wiem i wiem ile wynosił deficyt GG, czyli ze wszystkimi funduszami. W tym roku wyniesie rekordowe 6,9% PKB, czyli jak w głębokim kryzysie, a jeszcze rok temu Domański przewidywał 5,5% PKB. Zadłużanie w funduszach miało zostać zakończone, a nadal jest kontynuowane. Agencje ratingowe nie uwierzyły również w ściemę, że za wzrost deficytu odpowiadają wydatki zbrojeniowe, co jasno podkreśliły w raportach. Jeszcze rok temu Domański twierdził, że
  • Odpowiedz
Agencje ratingowe nie uwierzyły również w ściemę, że za wzrost deficytu odpowiadają wydatki zbrojeniowe, co jasno podkreśliły w raportach.

@nowszyja: historycznie zakupy zbrojeniowe bez znaczenia?
ciekawe xD
  • Odpowiedz
  • 1
@widmo82: wyższe wydatki zbrojeniowe odpowiadają za 1,6pp z deficytu 6,9% PKB. Ale widzę, że matematyka jest dla was za trudna i wystarczy wam rządowy przekaz dnia. Na lemingi to wystarczy, na agencje ratingowe jednak nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@nowszyja: jesli dla ciebie 1.6 (ja znalazłem źródła 1,8) to mało wg ciebie to faktycznie musisz wrócic do szkoły na lekcje matematyki
PS: skomlenie, że rząd daje budżetówce to też chory kwik. Gdyby nie podwyżki dla służby zdrowia niższego szczebla, policji i nauczycieli to dalej nurkowałaby liczba chętnych w tych zawodach.
  • Odpowiedz
  • 0
@widmo82: mamy najwięcej nauczycieli na 1000 uczniów w całym OECD. Polscy nauczyciele pracują najmniej godzin w ciągu roku w całym OECD. Polska ma 700k nauczycieli, a ponad 2x większe ludnościowo Niemcy z ponad 2x większą liczbą uczniów mają 750k nauczycieli.

jesli dla ciebie 1.6 (ja znalazłem źródła 1,8) to mało wg ciebie to faktycznie musisz wrócic do szkoły na lekcje matematyki

I jest to większość z deficytu 6,9% PKB geniuszu?
  • Odpowiedz