Wpis z mikrobloga

✨️ Fenomen socjologiczny współczesnego Polaka
Ktoś mi wytłumaczy fenomen socjologiczny współczesnego Polaka? Nie wiem czy kojarzę bardziej uległy naród a z drugiej strony to jest idealny kraj dla kogoś kto umie korzystać z dzikiego kapitalizmu. Tu można wcisnąć wszystko, jechać po bandzie, dociskać śrubę i tylko patrzeć aż Polak wyrazi swoje niezadowolenie. Weźmy takie Zakopane - stolica kiczu, drożyzny i tandety ale Polacy mimo wszystko to uwielbiają. Znam takich co nienawidzą Zakopanego, cieszą się na wieść (jak co roku) że "górale zaciskają pasa bo mało turystyów" ale i tak co roku jeżdżą. Podobnie z morzem. Ktoś chyba trafnie zauważył, że Polak lubi mieć bat nad sobą i coś w tym jest. Na początku stoi nad tobą nauczyciel, rodzic, potem pracodawca, a na końcu głowę suszy ci zaborcza żona. Tak samo nie rozumiem po co uwalniać te ceny transakcyjne w #nieruchomosci, co to zmieni? O #kpo też się dowiedzieli i ktoś jeszcze o tym pamięta? Polaka nie ruszy żadna afera.

#polska #polak #gospodarka #ekonomia #praca #gastronomia #antykapitalizm #emigracja #przegryw

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Fenomen socjologiczny współczesnego Polaka Ⓘ
Ktoś mi wytłumaczy fen...

źródło: 15509416292885

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Smutne ale prawdziwe. Uległość i PTSD zapisana w genach poprzez setki lat represji: długi feudalizm, zabory, okupacje, homo sowietyzm - lepiej nic nie ruszać i kombinować niż to naprawić bo jeszcze narobię sobie problemów. Mentalność nie do wymiany ale sprowadzeni inżynierowie to zmienią ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
sprawny-skryba-8:

Znam takich co nienawidzą Zakopanego, cieszą się na wieść (jak co roku) że "górale zaciskają pasa bo mało turystyów" ale i tak co roku jeżdżą.

@mirko_anonim: widocznie jesteś w bance bierni auto
  • Odpowiedz
Szczerze mówiąc nie znam jednej osoby, a mam 3k znajomych na fejsie która by jeździla do Zakopanego

@mirko_anonim: same xD Niesamowite jest to, kto tam jeździ?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
sprawny-skryba-8:

Niesamowite jest to, kto tam jeździ?

@kt13: turyści? Pary na weekend z Krakowa? Ogólnie jestem w stanie sobie wyobrazić target, ale nie znam nikogo kto by był w stylu zakopane
  • Odpowiedz