Wpis z mikrobloga

Mirki #rower #mtb czy to jest normalne życie opony po sezonie? Przejechane 1500km na tych gumach, kupione na wiosnę jako "nowe", Dwa razy w tym miesiącu złapałem na nich gumę, wkładka kewlarowa nie pomogła... Rower MTB ale użytkowany bardziej jako XC 70% szuter, pola, lasy 30% asfalt. Jeżdżę bardziej amatorsko niż wyczynowo, żadnego skakania czy zjeżdżania na krechę po kamieniach

Zastanawiam się czy to normalne zużycie czy sprzedali mi jakieś stare leżaki i się rozsypały po roku?

Schwallbe SmartSam 26x2.1". Poprzednio miałem marketowe Decathlony "All Terrain" i po dwóch latach były w lepszym stanie niż te po roku?
tomzi - Mirki #rower #mtb czy to jest normalne życie opony po sezonie? Przejechane 15...

źródło: temp_file7534809404602940787

Pobierz
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@S_T_A_L_K_E_R_ tak, kierunkowa ale sprawdzałem i była napewo Ok, przednia jest w dużo lepszym stanie. Rowerowe opony też mają DOT jak samochodówki? Bo nie mogłem nic poza rozmiarem i ciśnieniem zaleźć?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@S_T_A_L_K_E_R_ używana 70% teren, głównie polne drogi nie utwardzone, trochę szutru i w lesie jak to bywa korzenie itp, asfalt to raczej dojazd z domu teren;)
  • Odpowiedz
@tomzi: i jak hamujesz na szutrowej to bardziej bieżnik się zużyje niż na asfalcie. Ja myślę że kombinuj z bieżnikami, może ten nie jest pod twój styl.
Waga zawodnika też robi swoje plus produkcja te opony robi maszyna może być 'gorsza partia'.
To samo jest w butach biegowych masz dobrą fajną przyczepność patrzyć po roku dwóch i zajechane fest. Ale dobrze chronią mają dobrą przyczepność coś za coś.
  • Odpowiedz
@tomzi: Jeżeli nie jeździsz jak dzik, to nie ma szans żeby opona była tak w------a. Moja schwalbe nawet się nie zbliża zużyciem do tej twojej, a ma podobny przebieg.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@milo1000 raczej spokojna jazda, czasem się przyciśnie ale z głową, sporo podjazdów po drogach polnych/leśnych itp. waga w tym roku stabilnie około 80;) na decatlonowych zaczynałem że 120 i tak ich w dwa lata nie starłem;)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@onepnch no właśnie się zastanawiam co jest na rzeczy. Niestety nie mam porównania bo dopiero zaczynam przygodę z rowerem dlatego pytam Was ;)
  • Odpowiedz
@tomzi: moje smart samy wyglądały podobnie po przejechaniu 4k 😂 przy jeździe 50/50 w terenie bez zdzierania na kamieniach.
Generalnie średnio mi te smart samy się sprawdziły, ale że dawali w orginale do Cube'a to wybór był żaden.
Zmieniłem teraz na Mezcale i jest o wiele lepiej. Co do przebić to bywa różnie - jak masz niefart to kamień czy byle kolec od jeżyn przebije oponę. Jak chcesz mieć względny
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@leanback zastanawiałem się jeszcze max maxxis ikon albo rekon ale z polecenia padło na Schwallbe.

Nie wiem czy to jakikolwiek wyznacznik ale np. w tym roku też zdarłem całe klocki z tyłu na Vbrake.

I jeszcze przypomniałem sobie że na stałej trasie mam jeden długi stromy podjazd na asfalcie i wtedy faktycznie słychać że kostka pracuje
  • Odpowiedz
@tomzi: oponę masz już do wymiany tak czy inaczej. Sugeruję potestować jazdę na nieco niższym ciśnieniu - możesz spokojnie zejść do 2.8-3.0 przy tej wadze.
  • Odpowiedz