Wpis z mikrobloga

@tom-ek12333: Tomku, a bierzesz pod uwagę że od jakichś 10 lat nastąpiła eksplozja zainteresowania inwestowaniem wśród szaraczków jak My, użytkownicy tagu? Że powstało mnóstwo nowych platform inwestycyjnych co diametralnie ułatwiło napływ nowego pieniądza na giełdy? To plus ogromne zwiększenie podaży dolara w ostatnich latach i mamy efekty.. Żeby ta kasa gdzieś wyszła to musi się pojawić perspektywa łatwiejszego, stabilniejszego czy szybszego zarobku na czymś innym. Druga opcja to widmo wojny
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: zaczynałem inwestycje w 2009 roku od zakupów na GPW zlecanych telefonicznie. Obecnie w dowolnym miejscu świata mam dostęp do przynajmniej 4 platform handlu on-line non stop. Zobacz jak tematyka inwestowania globalnie wystrzeliła od 5 lat. Masz olbrzymi napływ kapitału, który kiedyś ludzie trzymali w jakimś TFI co najwyżej albo na innych aktywach takich jak lokata. Ja nie wiem i nawet nie jestem w stanie określić kiedy to spekulacja a
  • Odpowiedz
@tom-ek12333 z calym szacunkiem ale to co Ty pokazujesz zazwyczaj to jakies fakty stylizowane pod Twoja tezę. Na wstepie - być może sp500 jest trochę przewartosciowane i bedzie korekta..być może AI bubble osiagnelo punkt kulminacyjny.. być może.. ale istenieja pewnie obiektywne miary wskazujace na to ze gospodarka swiatowa jest w dobrej kondycji i istnieja pewnie takie, które wskazuja na nieuniknione jebniecie. Ty sobie dobierasz te, które wpasowuja sie w Twoja historyjke.
  • Odpowiedz
  • 0
@Bartekc7: nieważne ile kasy zostanie wpompowane, ważne ile zysku może wypracować spółka.

Perspektywa łatwiejszego i szybszego zarobku właśnie pojawią się na długich obligacjach.

@HerrBorowiecki właśnie ten prosty napływ kapitału powoduje przestrzelanie wycen w obie strony. Jeżeli za dużo kasy popłynie w jakąś klasę aktyw to odpływa z innych w pościgu za wynikiem.

Dziś siadam i mowie- nie wiem. Kupowałem w kwietniu 2025 bo była panika. Dziś jest optymizm i
  • Odpowiedz
  • 0
@Peptalk: znam takich w których życiu wszystko jest neutralne.

Był taki jeden - Jordan Peterson. Stronę książki napisał a potem 10 tłumaczył dlaczego żeby nikogo nie obrazić.

Ja tu sobie pisze żeby wybic innych z tej pewności, że giełdy tylko rosną. W tym roku zarobiłem 30% i nie chce tego stracić. Wycofałem się i czaje się na obligacje
  • Odpowiedz
@tom-ek12333 giełda tak nie działa i powinieneś to właśnie dostrzec po wykresach które wrzucasz. Cały sektor kwantów jedzie ciągle na dużej stracie i o zysku na kilka lat można zapomnieć. Mimo to wyceny poszybowały i wielu zarobiło. Tylko to się tu liczy i czekając na jakieś „sprawiedliwe” wyceny można czekać w nieskończoność.
  • Odpowiedz
  • 0
@Bartekc7: nie dostrzegasz, że tu nie chodzi o sektor kwantów. Nazwijmy go Y.

Y ma wysoka betę.

Jeżeli rośnie A (SP500), rośnie cały alfabet.
A zacznie spadać, cały alfabet poleci. To jest taki glupi układ, gdzie nikt tego nie analizuje tylko kupuje bo wszystko rośnie.
  • Odpowiedz