Wpis z mikrobloga

#androidauto #googlemaps #android
Takie pytanie, bo wyszukiwarki zwracają różne wyniki i różne wersje wydarzeń w zależności od roku danej wypowiedzi.

Czy da się w google maps zapietym do android auto wyświetlać mapę na ekranie telefonu? Jeśli tak to jak? domyślnie wrzuca się tam tylko lista manewrów.
Niektóre wyniki w internecie sugerują, że to jakiś "ficzur bezpieczeństwa" co jest arguemntem z 4 liter. Telefon mam na słupku A, na wysokości oczu, więc ani nic nie zasłania no i szybciej spojrzeć tam, niż kompletnie oderwać oczy i patrzeć w prawo na mapę podczas jazdy.

inb4 magic earth, czy obejścia typu druga appka na ekranie telefonu - to wszystko to są jakieś workaroundy, które nie rozwiązują głównego problemu, a dodatkowo tylko bedą wprowadzać zamieszanie jeśli google maps mówi jedno a druga appka co innego.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rhqq raczej się nie da, ale i tak spoko jest to, że można wyznaczyć trasę itp. na ekranie telefonu - w przypadku waze jest jedynie komunikat żeby używać ekranu AA
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@otacon @przemek6085 partnerka by mogła zmieniać/szukać celu ma ekranie auta a ja bym miał stałą mapę w stałym miejscu...

jedyny workaround jaki jest , to otworzyć na telefonie w przeglądarce zalogowanej mapy google i się podróż synchronizuje. ale to niestety koślawe trochę jest i mniej responsywne
  • Odpowiedz
@rhqq: Cześć.

Doskonale rozumiem twój problem, bo to jedna z najbardziej irytujących "funkcji" standardowego Android Auto. Niestety, @przemek6085 ma rację - Google celowo blokuje taką możliwość ze względów "bezpieczeństwa".

Ale jest na to rozwiązanie, z którego sam korzystam. Zamiast używać radia, które jest tylko "lusterkiem" dla telefonu (czyli standardowe Android Auto), przesiadłem się na radio, które samo w sobie jest pełnoprawnym tabletem
  • Odpowiedz
  • 0
@rhqq zamiast wymieniać radio, możesz kupić AI Box'a pokroju Carlinkit T-BOX Ambient/UHD. Jest to taki komputerek z androidem, który po protokole AA/CP wyświetla na ekranie radia samochodowego pełnego androida.
  • Odpowiedz