Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +32
Mirki, co się dzieje w tej części Polski zaznaczonej na mapie tym kształtem? Można jeszcze ewentualnie podciągnąć dalej na wschód Kaszuby i kilka kolejnych lokalizacji na południe w kierunku Wrocławia.
To przecież potężny kawał terenu, a tymczasem zero obecności w mediach, internecie. Brak dużych miast (największe to chyba #pila i #gorzow), brak ważnych, głośnych wydarzeń może z wyjątkiem Woodstocka czy tam Polandrocka w Czaplinku. Co tam się
To przecież potężny kawał terenu, a tymczasem zero obecności w mediach, internecie. Brak dużych miast (największe to chyba #pila i #gorzow), brak ważnych, głośnych wydarzeń może z wyjątkiem Woodstocka czy tam Polandrocka w Czaplinku. Co tam się
źródło: temp_file7400560210390700764
Pobierz
Moseva +115
Podkochiwaliście się kiedyś w kimś przez dłuższy czas i nigdy mu o tym nie powiedzieliście ani nie daliście żadnego znaka? Przyznajcie się kto miał zryty łeb w szkole

Mirki szybkie pytanie do osób ogarniętych w sieciach.
Mam projekt do zrobienia - zaprojektowanie sieci dla wymyślonego przez siebie przedsiębiorstwa.
Zrobiłem schemat logiczny sieci jak na załączonym obrazku.
Chciałbym, żeby każde z pomieszczeń (switche po lewej) było osobną podsiecią, bo każda podsieć będzie miała drukarkę sieciową swoją.
1. Czy w takim wypadku połączenie jak poniżej będzie poprawne?
2. Czy podsieci będą mogły się komunikować między sobą, a jeśli nie to co zrobić żeby tak było?
Chodzi mi o połączenie:
Komputery w danej podsieci -> Switch w danym pomieszczeniu -> Główny router w serwerowni
Ogólnie czy to dobre myślenie, bo nie wiem czy brnąć w te podsieci, czy wszystkich wrzucić do jednej, bo już zgłupiałem trochę.
źródło: comment_5vFsSCIidei8fwEDKq6aCtOlAQXSAHbF.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
2. Domyślnie będą mogły, jeśli chcesz zablokować to zrób ACL i przypisz do interface VLAN (kazda podsiec to oddzielny VLAN) access-groupy i bedzie poblokowane
Komentarz usunięty przez autora
PT na początku wydaje się potężnym narzędziem. Niestety bardzo szybko okazuje się że brakuje mu wielu podstawowych funkcji :) Np. widze że w wersji którą dysponuje (5.3) nie ma obsługi HSRP.
Zależy czy masz zrobić całą działającą sieć w PT, czy w PT tylko obrazek
Od wymyślenia klienta, założeń firmy, zaprojektowania budynku i rozmieszczenia pomieszczeń, urządzeń w pomieszczeniach, kabli, wybór sprzętu sieciowego, serwerów, po wstępny zarys kosztów. W PT robię tylko poglądowy obrazek logiczny sieci, więc nawet nic tam nie konfiguruję.
Do tego całość w języku angielskim. (;