Wpis z mikrobloga

✨️ Jak wspierać rozwój dziecka w pierwszym roku życia?
#wychowajjakswoje #dzieci #rodzicielstwo

Kiedy wasze dziecko (lub dzieci) zaczęło robić wysoki podpór? Kilka dni temu stuknął 7 miesiąc, a wysokiego podporu nadal nie ma i się zastanawiam czy to powód do obaw. Poza tym jest chyba wszystko ok. Dziecko bardzo wokalne, dużo gaworzy, uśmiecha się, reaguje na dźwięki, sięga po zabawki, obraca się - chociaż głównie na miękkich powierzchniach, na twardych rzadko i często robi afery jak się kładzie na twardym na brzuchu.

Halp, bo się naczytałem, że bez tego wysokiego podporu to nie będzie raczkowania, siadania itd i nie wiem czy to już pora na fizjo czy jeszcze dać trochę czasu...zwłaszcza, że każdy rabin na internecie mówi co innego, a to że między 4-6 miesiącem już dziecko powinno robić wysoki podpór, a to że do 7-9 miesiąca to jeszcze w granicach normy, że nie robi. Żonę uspokajam, bo to ona zaczęła o to dramy, ale chyba udziela mi się trochę powoli.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: trzeba natychmiast wdrożyć fizjoterapię, logopedę, psychologa i terapię sensoryczną. Jeśli do 243 dnia życia dziecko nie będzie raczkowało minimum 1 minutę ciągiem po powierzchni z nachyleniem 15 stopni jeźdźcie prosto na SOR. Tam załatwią mu papiery na WWR, ADHD, ADD, DDA i spektrum. Potem renta opiekuńcza i opieka całodobowa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dawaj codziennie jakiś czas na brzuchu, moj syn to robił. Najlepiej na miękkim kocu, możesz też z dzieckiem spędzić czas kładąc sobie je na klacie i powyglupiac się albo cos tam pogadać.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
twórczy-sprzymierzeniec-53: nie wiem nawet co to wysoki podpór i nie zaprzątałem sobie głowy takimi gównami. Serio? tylko teraz czy to ze mną jest coś nie tak czy innym odbija. Wgl nie pamiętam żadnych miesięcy czy lat gdy coś się tam wydarzyło jak chodzenie, mówienie itp

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie pytaj tu tylko umów się do fizjoterapeuty z dzieckiem, tylko jakiegoś polecanego od dzieci a nie pierwszego lepszego. Pewnie poleci ćwiczenia ale przy okazji zbada malucha. Nie ma reguły, moje 1 wszystko robiło „późno” a drugie leci jak strzała. Obie w normie, obie były pod kontrolą fizjo 1x miesiąc
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wizyta u fizjo nie zaszkodzi, sprawdzi i ewentualnie wdroży plan. Nie ma reguły. U mnie pierwsze dziecko robiło wszystko bardzo szybko np. pełzało na 5-6 miesięcy, siedziało od 6-7 miesiąca a chodzić zaczęło krótko przed roczkiem i nawet fizjoterapeutka za każdą wizytą mówiła że bardzo szybko, że wyprzedza o kilka miesięcy rówieśników. No a przy drugim dziecku już było inaczej bo 7 miesiąc i nawet nie ma jeszcze pełzania.
  • Odpowiedz