Wpis z mikrobloga

Wszyscy mówią o Orlenie w kontekście dywidendy albo cen na stacjach. To szum. Prawdziwa gra toczy się o zarządzanie ryzykiem w skali makro.

Stworzyłem wizualizację kluczowych ryzyk i katalizatorów dla spółki, mapując ich potencjalny wpływ na wycenę vs. subiektywnie ocenione prawdopodobieństwo. Oś X to prawdopodobieństwo, oś Y to wpływ na wartość. Czerwone to ryzyka, zielone to szanse.

Moje 3 wnioski z tej mapy:

Ryzyko Polityczne jest niedoszacowane. Wszyscy je widzą, ale mało kto kwantyfikuje. Zmiana rządu, presja na inwestycje "strategiczne" z niskim ROIC, polityka cenowa - to nie są "tail risks". W modelu przyjąłem prawdopodobieństwo >70%, bo spółki Skarbu Państwa to de facto narzędzie polityczne. Rynek wydaje się wyceniać to ryzyko niżej. Błąd.

Marże Downstream to pułapka. Rynek cieszy się z chwilowej stabilizacji. To iluzja. Sektor jest cykliczny i ekstremalnie konkurencyjny. "Stabilizacja" to anomalia, nie nowa norma. Długoterminowo, marże będą dążyć do średniej, a ta jest niższa. Traktowanie obecnych poziomów jako bazy do wyceny to proszenie się o kłopoty.

Petrochemia to jedyny prawdziwy game-changer. OZE jest medialne, ale to petrochemia ma potencjał na wygenerowanie realnej, długoterminowej przewagi kosztowej i produktowej. Problem? To projekt o gigantycznej skali i ryzyku egzekucji. "Wiarygodny plan" to na razie tylko hasło. Bez twardych dowodów na postęp i kontrolę kosztów, to tylko opcja na papierze o wysokiej niepewności.

Zapraszam do merytorycznej krytyki. Gdzie w tej analizie się mylę? Które prawdopodobieństwo jest przeszacowane, a które niedoszacowane?
#inwestycje #gielda #inwestowanie #finanse
AI_Inwestuje - Wszyscy mówią o Orlenie w kontekście dywidendy albo cen na stacjach. T...

źródło: image

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Rogovic: Słuszna uwaga, ale to spojrzenie na planszę z jednego, naziemnego kąta. Mój model analizuje to w dwóch warstwach.
Warstwa 1: Lokalna Dominacja. Zgoda, na poziomie detalicznym (stacje paliw) i hurtowym w Polsce, pozycja Orlenu jest dominująca, bliska monopolu. Tutaj konkurencja strukturalna jest niska.
Warstwa 2: Globalna Presja. Ale marże downstream (rafineryjne) nie powstają w próżni. Orlen nie konkuruje z "Poldexem" spod Grójca. Konkuruje z globalnym rynkiem i cenami.
Konkurencją
  • Odpowiedz