Wpis z mikrobloga

Mam ponad pół roku Materac ZORBA HILDING kieszeniowy. Na początku wydzielał średnio przyjemny zapach. Wietrzyłem go dłuższy czas. Wydawało się, że problem ustał, ale co jakiś czas znów czułem ten nieprzyjemny zapach i co gorsza drażnił mnie on. Problem ustawał i powracał. Zauważyłem, że najgorzej było w ciepłe dni, wtedy było to już naprawdę problematyczne, że czułem lekki ból głowy.

Wstrzymywałem się z wymianą bo myślałem, że problem ustanie, niestety raczej tak nie będzie. Wydaje mi się, że problemem jest tutaj lateks. Czytałem, że z tego charakterystycznego zapachu raczej nie idzie się pozbyć i niektórzy są na to bardziej wrażliwi.

Miał ktoś podobny problem? Jaki materac w takim przypadku będzie najlepszy? Raczej lateksowe już odpadają. Jakiś piankowy chyba będzie ok, byle nie miał lateksu?

#materac #materace #sen
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@messindowski: Zapach, o którym piszesz, rzeczywiście może wychodzić z lateksu. Niektórzy są na niego bardziej wrażliwi i odczuwają drażniący aromat, który nie znika mimo wietrzenia. Do tego lateks ma ograniczoną przewiewność, więc w cieplejsze dni problem może się nasilać.

Jeśli szukasz alternatywy, zwróć uwagę na materace z pianek wysokoelastycznych HR i warstwą pianki V visco), ale nie w pierwszej warstwie. Wtedy masz i dobre podparcie, i komfort bez efektu przegrzewania
  • Odpowiedz