Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +59
Niesamowite jest to jak ostry, wyraźny, bez strefy przejściowej jest ten podział gdzie się mówi „wychodzę na dwór”, a gdzie się mówi „wychodzę na pole”. Niemal równo z granicami województw małopolskiego i podkarpackiego, co jest przecież nietypowe jak na Polskę. Niby rysuje się granica Galicji, ale nie do końca, bo są wyjątki (Kazimierza Wielka, Miechów, Proszowice). Jedziesz na zakupy z Sandomierza do Tarnobrzega i już jesteś w zupełnie innej strefie językowej xD
źródło: 035645EB-B0C2-4590-9E2E-1FA2D7CE8200
Pobierz
czy zdarza wam się skrobać przednią szybę od środka przy minusowych temperaturach? Obecnie w tych okolicach zera widzę sporo wilgoci/niemalze wody, a im dalej w zimę, tym będzie gorzej. Nie wiem, jak temu przeciwdziałać, skad tyle tej wilgoci. Jakieś woreczki z ryżem czy te takie pochłaniacze allegrowe nic nie dają ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#kiciochpyta #samochody
#kiciochpyta #samochody

Pytanie dla znawców tematu - można termostaty samodzielnie wymienić na automatyczne zigbee które były pierwotnie i kilka lat służyły bez zarzutu?
Na osiedlu był ryczałt na wszystkie bloki więc głównie służyły do regulowania i utrzymywania temperatury (np. sypialnia na noc obniżanie do 19/20). Teraz jak w sezonie trzeba będzie płacić z podzielnika to jednak dobrze by były sztywne reguły grzania od - do.
Czy ma ktoś doświadczenie i mógłby się wypowiedzieć czy istnieje jakiś przepis który by zabraniał użycia własnych automatycznych termostatów?
Czy może w przypadku takiego podzielnika nie ma sensu iść "na udry" z termostatem bo i tak nie ma sensu oszczędność, realny zysk to 50gr miesiąc. Mieszkanie wewnątrz - sąsiedzi ze wszystkich stron (nie jest szczytowe czy na ostatnim piętrze).
Proszę serdecznie o pomoc i sugestie, bo nie wiem jak się zabrać do tematu, a przed kontaktem ze spółdzielnią chciałbym mieć jakieś argumenty zamiast "no ja bym chciał", uzyskał odpowiedź: "nie nie da się" i podziękował za rozmowę.
#homeassistant #zigbee
Co do przepisów to obawiam się że one są nieegzekwowalne - może to być w regulaminie spółdzielni. Jeżeli w ogóle jest. Przeczytaj regulamin
Masz podzielnik, wg którego będą Cię golić za energię cieplną, reszta niech ich nie obchodzi. No i przychylam się do zdania poprzedników - ci deb..le nie będą chodzić codziennie i sprawdzać,
- temperatura ok. 20 st. mi odpowiada i nie ma potrzeby się dogrzewać kaloryferami
- nie ma mnie w domu dłuższy czas
- wietrzę mieszkanie (tu już w ogóle paradoks)
Ja wiem, że nikt jeszcze nie wymyślił idealnego sposobu na rozliczenie ogrzewania w budynkach wielorodzinnych, ale akcje z "nie skręcisz pan na 0"