Wpis z mikrobloga

@zazdrosny: Niby śmieszny obrazek, ale jak głębiej nad tym pomyśleć to dość smutne. Tak właśnie rozmawiają ze sobą normiki bez żartów. Jak jesteś chuopem i to widzisz to myślisz że to j---a są ale oni właśnie w ten sposób się traktują na co dzień. Normictwo ze wszystkiego zrobi sobie zawody i konkurencję. Dla normika jest bardzo ważne aby miał lepiej od innych, nie dlatego że się lepiej czuje, tylko dlatego
  • Odpowiedz
  • 1
@MistrzKowalski: smutne, że ja muszę z---------ć w sobotę i niedzielę za dodatkowe 260zł brutto miesięcznie - to jakby mi ktoś w mordę napluł, ale z drugiej strony się na takie warunki zgodziłem i trzeba było się uczyć, a nie w szkołę kamieniami rzucać, ewentualnie jakieś znajomości mieć ehhhhhh
  • Odpowiedz
@MistrzKowalski: Oczywiście że ma. Mechanizm psychologiczny który opisałem powoduje przymus pracy też w systemie kapitalistycznym, tak działają rządy większości. To co powszechne determinuje system. Nawet jeśli nie masz normickich potrzeb to i tak kult konsumpcyjny zmusi cię poprzez groźbę wykluczenia do gromadzenia dóbr które nawet nie są ci do szczęścia potrzebne i tym samym do większej liczby godzin pracy.
  • Odpowiedz