Wpis z mikrobloga

Tak abstrahując od całej tej strzelaniny, nie bardzo rozumiem, dlaczego ktoś chciałby „bardziej” legalizować b--ń w Polsce.
Przecież mamy legalną b--ń – wystarczy wyrobić pozwolenie. Łączny koszt to około 2–4 tys. zł. Potem możesz sobie kupić choćby Glocka albo kałacha.
Wymagania są dość jasne:

mieć ukończone 21 lat,
być zdrowym psychicznie i fizycznie, żeby nie zrobić krzywdy sobie ani innym,
nie być karanym za przestępstwa, żeby nie dawać broni osobom z patologicznym zachowaniem,
zdać egzamin (teoria + praktyka), żeby wiedzieć, co trzymasz w ręku i jak to działa,
mieć odpowiednie miejsce do przechowywania broni, tak aby dziecko się nie postrzeliło albo żeby ktoś Ci jej nie ukradł.

Jeżeli je spełniasz to prosta droga. Uczysz się, płacisz i zdajesz egzamin. Max parę miesięcy i masz swoją b--ń.

Jeżeli ktoś bardzo chce mieć b--ń, ale nie może jej dostać, to prawdopodobnie nie spełnia jednego z tych punktów. Czy to dobry pomysł, żeby dawać b--ń komuś, kto nie spełnia tych bardzo trudnych, wręcz niemożliwych do osiągnięcia kryteriów? To zostawiam wam do analizy.
Jedyne, co bym zmienił, to lepiej uregulował b--ń do celów obrony osobistej, bo obecnie osoby, które chcą ją nosić przy sobie, często muszą udawać sportowców.

#bekazprawactwa #bron #usa #urojeniaprawakoidalne #mordercy
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@V3ntu to dziwne, że jednak za słusznie minionych czasów potrafiono bardziej "od ręki" wydać nawet to (w pełni zależne od organu) zezwolenie dla miejscowego myśliwego na te 2, 3 sztuki broni - niż (równie arbitralny) paszport z możliwością podróżowania na tzw. Zachód :-P
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wygolony_libek-97 stosujesz fałszywą analogię i właśnie postawiłeś sobie chochoła z którym usilnie próbujesz włączyć.
Jestem przeciwnikiem komunizmu tak jak i skrajnej lewicy. Jestem też przeciwnikiem skrajnego liberalizmu.
Nie wiem czy celowo usilnie próbujesz manipulować rozmową czy może naprawdę jesteś tak ograniczony, że widzisz tylko dwie skrajności
  • Odpowiedz
@V3ntu po prostu biurokracja łatwo przechodzi w skrajności w absurd, i czasem nie ma co być jej stronnikiem. Skrajny liberalizm jest tak "skrajny" jak arbitralnie ocenia sam interluktor, nawet jak to co uważa za "łatwe i liberalne" w innych stronach świata (i poza U.S.) byłoby zamordystyczne jak komunis...

Tak to już w dyskusji o dostępie do broni jest - niektórzy widzą tylko status quo i dwa bieguny - inni dostrzegają, że
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wygolony_libek-97 O tym jest właśnie ten wpis. Nigdzie nie napisałem, że jestem przeciwnikiem broni palnej i jej posiadania. Uważam, że dojrzałe społeczeństwo powinno mieć dostęp do broni po przejściu szeregu szkoleń, egzaminów i badań. Polska ma masę odpowiedzialnych i zdrowych ludzi. Jeżeli coś jest zbedną biurokracją to bym to wyrzucił. Tak pozwolenie na b--ń do celów obrony osobistej jest niewłaściwie zrobione. Ludzie muszą udawać, że są kolekcjonerami, sportowcami albo chodzić z
  • Odpowiedz
@V3ntu
Masę odpowiedzialnych i zdrowych - których biurokracja wzięta z realiów ub. wieku cały czas nadal traktuje jakby byli z góry skrzywionymi moralnie i psychicznie, którzy muszą udowadniać że nie są...

To bym to odrzucił - jednocześnie uprawiając apologetyzm zastanych porządków, zamykając sobie dyskusję nad reformami, nie wiedząc nic null o negocjowaniu takich zmian

Muszą udawać i spełniać szereg wymogów - które niepotrzebnie dzielą włos na czworo, wylewają z kąpielą wszystkich tych którzy
wygolonylibek-97 - @V3ntu 
Masę odpowiedzialnych i zdrowych - których biurokracja wzi...

źródło: AGORISM-BLACK-MARKETS-ARE-FREE-MARKETS

Pobierz
  • Odpowiedz