Aktywne Wpisy

Dewator96 +160
Ciekawe w sumie skąd się wzięlo przekonanie polskich kiboli o tym że Litwa to nasz wróg i trzeba z nimi jechać... przecież obecnie to nasz sojusznik w NATO, państwo baltyckie, wspolna historia itp.
#mecz
#mecz
źródło: Image20251012232828
Pobierz

![Kolejny przykład tego jak producenci utrudniają naprawę sprzętu AGD - [ENG]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/51cf8f734b3be5d7eb8ce95269a499f0b0ff360474efaf4f42dd361f8e42a10d,q80.jpg)

źródło: image
Pobierz@hrumque: właśnie czytam i już mi się nie chce :)
Są też fajne małe antenki wifi z kabelkiem na chińskim portalu. Ale też je muszę jakoś podpiąć i brak mi tu orientacji, czy po prostu gniazdko u.fl postawić sobie przy chipie i spiąć krótką ścieżką, czy tam jeszcze jakaś drobnica będzie w tym momencie potrzebna? Datasheet od Pico przewiduje tam
A w praktyce poniżej swr 1.5 ciężko było zejść, mimo że to tylko kawałek ścieżki a na końcu obciążałem to
Btw z tych 2 na krzyż elementów LC na wejściu nie rezygnował bym. Robisz układ radiowy na GHz, z całkowicie sofwarowym przetwarzaniem sygnałów radiowych, to uszanuj to, że nie musisz 4 pośrednich mieszaczy cewek nawijać ITP, i tworzyć filtrów pasmowych, co nie znaczy że można pchać 0-10GHz całe pasmo w czip i liczyć że on z tego szumu sobie wyłowi dane.
Chińskie
Swoją drogą...
bo port RF w ESP nie ma 50Ω i trzeba go dopasować jeśli chcesz uzyskać jak najlepszy zasięg:
Hasło
@zetisdead: wstępnie przeliczone wygląda już o wiele przyjemniej. Ale widząc, ile z tym zachodu, kombinowania i szansy, że finalny efekt będzie gorszy, niż gdybym tam kawał druta na pająka dolutował, trochę mi póki co odeszła ochota. Chyba zostanę przy ESP32-C3-mini
Dopiero takie zdecydowanie droższe Chińczyków jak np sonoff robią od zera sami.
@Jarek_P: No to trochę inna sprawa, myślałem, że chcesz robić antenę na PCB. Generalnie jest to fajny temat i na pewno warto się pobawić ale nawet ocena tego co wyszło będzie pewnie frustrująca i niejednoznaczna (pomiar zasięgu, kierunkowości anteny itp). Spróbować warto :)
@4833478: bo taka była pierwsza myśl, ale jak poczytałem (m.in. Wasze posty), to mi przeszło. Antena ceramiczna kusi, linia koplanarna daje się sensownie zaprojektować nawet na laminacie 1,6mm, więc jak mi będzie po głowie chodził jakiś kolejny projekt DIY, to może spróbuję.
Zastanawiają mnie jeszcze coś, a że brak mi tu doświadczenia, to poproszę o opinię: mam po prostu zrobić wyliczoną linię do
1) żeby wyprowadzić taką linię z tej obudowy ścieżka musiała mieć max 0,3mm. Dla takiej szerokości i laminatu 1,6mm kalkulator mi wylicza przerwę do pola masy 0,11mm - w cholerę mało, tak zdefiniowany polygon wlewa się w każdą szczelinę, więc musiałem dodać pola restrict, żeby go nie mieć np. pod dławikiem.
źródło: image
Pobierzźródło: image
Pobierz@Jarek_P: Hmm no jak masz płytkę dwuwarstwową to mogą wychodzić powalone liczby bo nikt tak nie robi. Ja jak coś robię gdzie są układy scalone i więcej elementów to już właściwie nigdy dwuwarstwowych nie używam bo czterowarstwowe też są tanie a 100x lepsze.
źródło: microstrip-field
Pobierz