Wpis z mikrobloga

Drodzy specjaliści z #elektronikadiy - czy ktoś z Was porywał się już na własną antenę wifi na pcb? Kusi mnie, by w moich projektach przerzucić się z WROOMów i tym podobnych modułów, na fajne malutkie i zgrabne PICO D4. I tylko właśnie ta antena mnie martwi. Może jakiś gotowiec jest w sieci dostępny (najlepiej w formacie Eagle)?
Jarek_P - Drodzy specjaliści z #elektronikadiy - czy ktoś z Was porywał się już na wł...

źródło: image

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
projektowanie anteny na laminacie FR4 to będzie wyzwanie projektowe niezłe

@hrumque: właśnie czytam i już mi się nie chce :)

Są też fajne małe antenki wifi z kabelkiem na chińskim portalu. Ale też je muszę jakoś podpiąć i brak mi tu orientacji, czy po prostu gniazdko u.fl postawić sobie przy chipie i spiąć krótką ścieżką, czy tam jeszcze jakaś drobnica będzie w tym momencie potrzebna? Datasheet od Pico przewiduje tam
  • Odpowiedz
@Jarek_P jak bardzo dawno temu robiłem w atrium protel dxp, potrzebowałem kilka gigaherców przenosić, to tam była taka opcja pod tytułem " zrób falowód na pcb" - mając wpisane parametry laminatu miedzi i tak dalej, automat dbał by dana ścieżka miała teoretycznie impedancje założoną. Odpowiednie kąty gięcia odległości i tak dalej...

A w praktyce poniżej swr 1.5 ciężko było zejść, mimo że to tylko kawałek ścieżki a na końcu obciążałem to
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: łojesu, badam właśnie temat podpinania do takiego wyjścia scalaka PICO anteny ceramicznej. Datasheet też tu sugeruje shunt capacitor i indukcyjność, ale widziałem cudze implementacje w necie, gdzie to było podpięte na chama. ChatGPT sugeruje, by do połączenia użyć rezystora 0805 0R i dodać puste pole na shunt capacitor - do tego miejsca mi się podobało. Gdy pisał i konieczności wywalenia spod anteny masy, też było ok. Ale gdy napisał,
  • Odpowiedz
@Jarek_P dlatego pod wifi ITP masz tak cieniutkie laminaty.

Btw z tych 2 na krzyż elementów LC na wejściu nie rezygnował bym. Robisz układ radiowy na GHz, z całkowicie sofwarowym przetwarzaniem sygnałów radiowych, to uszanuj to, że nie musisz 4 pośrednich mieszaczy cewek nawijać ITP, i tworzyć filtrów pasmowych, co nie znaczy że można pchać 0-10GHz całe pasmo w czip i liczyć że on z tego szumu sobie wyłowi dane.

Chińskie
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: a jeśli nie chcę, taka ich mać? Jak mam wyprowadzić ścieżkę 3mm spod QFN48? Lejek zrobić? Toć przecież znów, jak go źle zrobię, to będą odbicia, SWR pójdzie w kosmos i wója zobaczę, a nie transmisję. Da się to jakoś obejść? Nawet dla laminatu 0,8mm (cieńszego w JLCPCB nie da się zamówić bez dramatycznego podnoszenia kosztu) ścieżkę mi chatgpt wylicza 1,4mm, połowę cieńsza, ale i tak dramat.
Swoją drogą...
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Jak chcesz żeby to jakoś działało to raczej będziesz musiał zamawiać płytkę z kontrolą impedancji. Jak i tak z tym zamawiasz (bo np. masz jakieś szybkie interfejsy z konkretną impedancją ścieżek) to spoko ale jak nie to będzie sporo drożej. Do tego bez dobierania elementów dopasowujących się raczej nie obejdzie. Moim zdaniem wszystko zależy od tego jak dobrze to ma działać. Jak odpowiada ci zasięg 2x mniejszy (albo jeszcze
  • Odpowiedz
Datasheet też tu sugeruje shunt capacitor i indukcyjność

bo port RF w ESP nie ma 50Ω i trzeba go dopasować jeśli chcesz uzyskać jak najlepszy zasięg:

The RF output impedance of an ESP32 chip itself is not 50 ohms; rather, it varies by package type (e.g., around (30+j10) Ω for the QFN 6x6 and (35+j10) Ω for the QFN 5x5)

Hasło
  • Odpowiedz
  • 0
Użyj linii koplanarnej zamiast mikropaskowej,

@zetisdead: wstępnie przeliczone wygląda już o wiele przyjemniej. Ale widząc, ile z tym zachodu, kombinowania i szansy, że finalny efekt będzie gorszy, niż gdybym tam kawał druta na pająka dolutował, trochę mi póki co odeszła ochota. Chyba zostanę przy ESP32-C3-mini
  • Odpowiedz
@4833478 @zetisdead @Jarek_P no i dlatego z takich powodów nawet 90% tanich chińczyków smarthome wkłada moduł ESP oem na osobnej płyteczce z własną anteną na tej płytce, niż robi w 100% samodzielnie PCB z anteną.
Dopiero takie zdecydowanie droższe Chińczyków jak np sonoff robią od zera sami.
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: ale z drugiej strony... kurcze, kusi. Tak dla własnego samozachwytu i mania gotowego, sprawdzonego patternu w razie, gdyby to akceptowalnie działało, co najwyżej z ryzykiem wtopienia może ze stu złotych (koszt łączny płytki, anteny ceramicznej i procesora, które w przypadku wtopy pójdą do szuflady jako nieużywalne) i czasu poświęconego na projekt. Zastanowię się przy najbliższym projekcie, czy nie zaryzykować.
  • Odpowiedz
anteny ceramicznej

@Jarek_P: No to trochę inna sprawa, myślałem, że chcesz robić antenę na PCB. Generalnie jest to fajny temat i na pewno warto się pobawić ale nawet ocena tego co wyszło będzie pewnie frustrująca i niejednoznaczna (pomiar zasięgu, kierunkowości anteny itp). Spróbować warto :)
  • Odpowiedz
  • 0
myślałem, że chcesz robić antenę na PCB

@4833478: bo taka była pierwsza myśl, ale jak poczytałem (m.in. Wasze posty), to mi przeszło. Antena ceramiczna kusi, linia koplanarna daje się sensownie zaprojektować nawet na laminacie 1,6mm, więc jak mi będzie po głowie chodził jakiś kolejny projekt DIY, to może spróbuję.
Zastanawiają mnie jeszcze coś, a że brak mi tu doświadczenia, to poproszę o opinię: mam po prostu zrobić wyliczoną linię do
  • Odpowiedz
mam po prostu zrobić wyliczoną linię do anteny ustawionej zgodnie z zaleceniami z jej datasheetu (wymiary pól, zalecany keepout) i liczyć się z możliwością, że realnie to wyjdzie ciut inaczej i pewnie ciut gorzej (choć wyliczenia z kalkulatora wskazują, że tolerancja +-0,1mm daje odchyłki w impedancji falowej o 2-3 omy, a z taką odchyłką niedopasowanie nie powinno być tragedią)? Czy jednak dodawać miejsce na shunt capacitor oraz ewentualnie jakiś rezystor szeregowy w
  • Odpowiedz
  • 0
@4833478: Zrobiłem sobie przymiarkę, tak tylko, żeby zobaczyć jak to wychodzi i jeszcze kilka pytań mam, jeśli mogę pomarudzić.

1) żeby wyprowadzić taką linię z tej obudowy ścieżka musiała mieć max 0,3mm. Dla takiej szerokości i laminatu 1,6mm kalkulator mi wylicza przerwę do pola masy 0,11mm - w cholerę mało, tak zdefiniowany polygon wlewa się w każdą szczelinę, więc musiałem dodać pola restrict, żeby go nie mieć np. pod dławikiem.
Jarek_P - @4833478: Zrobiłem sobie przymiarkę, tak tylko, żeby zobaczyć jak to wychod...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
żeby wyprowadzić taką linię z tej obudowy ścieżka musiała mieć max 0,3mm. Dla takiej szerokości i laminatu 1,6mm kalkulator mi wylicza przerwę do pola masy 0,11mm

@Jarek_P: Hmm no jak masz płytkę dwuwarstwową to mogą wychodzić powalone liczby bo nikt tak nie robi. Ja jak coś robię gdzie są układy scalone i więcej elementów to już właściwie nigdy dwuwarstwowych nie używam bo czterowarstwowe też są tanie a 100x lepsze.

Zastanawia mnie jednak
4833478 - >żeby wyprowadzić taką linię z tej obudowy ścieżka musiała mieć max 0,3mm. ...

źródło: microstrip-field

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@4833478: ok, dzięki za wyjaśnienia. Generalnie idea była taka, że stworzę sobie jakiś template, który po pozytywnych testach będę powielał w kolejnych projektach, ale rzecz okazuje się być na tyle złożona, że wobec bezproblemowej alternatywy "a wstaw na płytkę WROOMa albo C3 mini i zapomnij o temacie" zaczyna być czystą sztuką dla sztuki, w sumie bez żadnej korzyści na plus, a wieloma wadami na minus, więc nie wiem, czy jest
  • Odpowiedz