Wpis z mikrobloga

Na szczycie gorących znowu mamy fejka.

Zdjęcie nie ma żadnego źródła, nie ma go na socjalach zamordowanej Ukrainki (np. @lucaveros225 na Instagramie). Do tego na wspomnianym instagramie widzimy, że to co najprawdopodobniej jest jej pokojem wygląda zupełnie inaczej (patrz mój komentarz niżej).

To jest niesamowite, że w dobie AI, przeciętny wykopek dalej łyka losowe screenshoty bez żadnego źródła, bo "mam 70 IQ i potrafię wyczuć co jest fejkiem". G---o potrafisz wyczuć.

Weryfikacja fejków kosztuje nieproporcjonalnie więcej wysiłku niż ich rozpowszechnianie. I jedyny powód czemu to trzeba to robić, to bo tak wielu ludzi jest analfabetami informacyjnymi. Mądry człowiek nie podawałby dalej "informacji" bez żadnego źródła.

Moim zdaniem, nie ma większego problemu niż właśnie analfabetyzm informacyjny. Gdyby wszyscy ludzie potrafili weryfikować informacje, rozumieli podstawowe metody manipulacji i odrzucali pseudoinformacje bez źródła, to nasz świat wyglądałby zupełnie inaczej. Wiele szkodliwych poglądów opiera się głównie na dezinformacji.

#bekazprawakow #fakenews #bekazkonfederacji #ukraina #bekazpodludzi
agent-agentury - Na szczycie gorących znowu mamy fejka.

Zdjęcie nie ma żadnego źródł...

źródło: wpis

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@P4ncak3 +2
"Ukrainka zamordowana w metrze była zwolenniczką BLM" podało jakieś konto na Twitterze wrzucając zdjęcie z pokoju dziewczyny. Czy tylko ja mam tak że od roku nie wierzę w anonimowo wrzucone obrazki na necie? Przecież AI *patrz Genie 3, nano banana* jest juz tak zaawansowane ze to może byś
  • Odpowiedz