Wpis z mikrobloga

Pierwszy raz w życiu oddałem samochód do mechanika. Wymiana klocków hamulcowych na tylnej osi. Gość zaśpiewał 380zł za wymianę xD w dodatku jak już chciałem odebrać samochód to zauważyłem, że pali się lampka od hamulców , gość zobaczył i powiedział żebym jednak przyszedł jutro xD To normalne? Tak się żyje?
#polska #motoryzacja
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ChlopekRoztropek_Klopek: mechanicy biorą przeważnie 40zł + za roboczogodzine.
Więc wszystko co mogę robię sam i wiele innych osób tez. Potem auta są mniej bezpieczne ale co zrobić jak ceny takie ?
Klocki, hamulce, oleje każdy sam sobie wymieni więc trochę chociaż człowiek zaoszczędzi. Specjalnego sprzętu nie trzeba, kanału też nie więc trzeba se radzić.

Takie biedne czasy. Jedni kupują anna za 100k+ a inni dłubią bez kanału by 40zł zaoszcędzić
  • Odpowiedz
chyba że dążysz do tego że chcieli ci wydać samochód bez wymiany klocków a wziąć kasę tylko że sama w sobie lampka od hamulców nie świadczy o tym że tak było

@KompletnieLosowyLogin: Przychodzę na wymianę czegoś co mi system każe wymienic poprzez palącą się lampę. Wracam do mechanika a lampka pali się dalej. Hmmmmmmmmmmm, kto tu nie ma racji, hmmmmmmmmmm
  • Odpowiedz
@H_266: @ChlopekRoztropek_Klopek tylko że lampka od czujnika klocków może się palić np przez zerwany kabel a nie przez koniec klocków więc to dość istotna kwestia czy mechanik dostaje samochód w celu wymiany klocków czy w celu likwidacji błędu związanego z czujnikiem klocków

jak ktoś dostał samochód na wymianę klocków i klient powiedział wymieńcie mi klocki to ktoś wymienia klocki i nawet nie musi do tego odpalać samochodu, a czujnik
  • Odpowiedz
@ChlopekRoztropek_Klopek: jeśli zrobi to dobrze, tzn. z dokładnym oczyszczeniem jarzma i prowadnic to cena do przyjęcia. Tanio nie, ale też nie z kosmosu, jakieś 2 rbh. Jeśli błąd wynika tylko z tego, że, np. nie wpiął wtyczki to wybaczalne.
Ale ogólnie stawki mechaników odleciały trochę i wiele osób nie naprawia i jeździ aż koła odpadną.
  • Odpowiedz
@KompletnieLosowyLogin No gdyby tylko mógł użyć takie urządzenia magicznego i się ze mną skomunikować głosowo na odległość i dopytać. Przecież to jest logiczne, że zmieniam klocki bo się zużyły i pali się lampka, a nie dla beki. Sam pracuje z klientem tylko w sektorze IT i dziwnym trafem potrafię łączyć takie wątki, a na palić głupa, że no przecież miałem tylko zrobić jedną rzecz, a nie awarię naprawiać ( ͡°
  • Odpowiedz