Wpis z mikrobloga

#broda tl;dr jakie kosmetyki sprawdzone przez siebie polecacie do układania brody?

Mam problem z brodą - jednocześnie chciałbym ją zapuścić i nie wyglądać jak bezdomny - do barbera chodzę na przycinanie w lekki szpic, sam też przycinam, ale mam wrażenie, że od dłuższego czasu wyglądam z nią zwyczajnie niezadbanie.
Czeszę, stosuję odżywkę - ale to nie jest super twardy i extra gęsty zarost, przez co ma problemy z jakimś zadbanym wyglądem. Nie że dziury, tylko że mam na bródce już jakieś 5-6 cm i tem zarost no kręci się i puszy na końcach - no generalnie tragedia.
Czy polecacie z własnego doświadczenia co zrobić z takim przypadkiem? Bo ja to umim poszukać w Google i na YT, ale mam wrażenie, że słuchając się tego wszystkiego, to nawydaję tylko kasy na jakieś kremy i szpreye o zapachu w----y, a da to tyle co olejek który stosuję - czyli nic nie ułoży i zrobi się tylko tłusto xD
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@StonkaM: bez sensu taka długa broda, zabawy żeby w ryzach ją utrzymać sporo, a i tak będziesz wyglądał jak niechluj. Pomijam jakichś ultra chadów, ale to tak jak z koszulami z krótkim rękawem - generalnie nie nosi się, chyba że wyglądasz jak craig
  • Odpowiedz
@StonkaM:
Mam dosyć długą brodę, trochę dłuższa niż ten na zdjęciu:
https://www.angrybeards.pl/user/documents/upload/gallery/full.jpg

Na ten moment stosuję: suszarka, okrągła szczotka do włosów i jakieś odżywki do włosów. Nie jest idealnie, ale broda jest względnie prosta i bez większego puszenia. a dla idealnie prostej brody szczotka prostująca. A z "utrwalaczy" kiedyś używałem woskowych pomad Schmiere Knuppelhart, Reuzel Pink, Uppercut Monster Hold. Trzymały mocno, ale woski balsamy niestety zostawiają tłusty film na brodzie,
  • Odpowiedz
@StonkaM: Jak nie masz gęstego zarostu, a chciałbyś zagęścić na tyle na ile pozwolą geny, to polecam minoxidil (jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych), deramaroller/dermapen. No i jest jeszcze szampon i wcierka Alpecin, w przypadku włosów na głowie, a bardziej ich braku w związku z łysieniem, są pozytywne efekty, w przypadku brody nie trafiłem w ogóle na jakieś opinie.
  • Odpowiedz