Wpis z mikrobloga

Pytanie do elektryków.

Chce zrobić łącznik krzyżowy pomiędzy dwoma pokojami i wejściem na schody tak żeby idąc do pokojów załączam światło a wchodząc do pokojów wyłączam. Zrobiłem tak że w sypialni załączam, w pokoju syna mogę sterować i wyłączać światło i na schodach mogę wyłączać jak załączone jest światło u syna. Pierwsze zdjęcie to wejście po schodach do pokoju. Mam tylko jeden kabel korespondencyjny czyli ten brązowy. Kable neutralne połączyłem w wago.

3 schodowy przy schodach
xDepth - Pytanie do elektryków.

Chce zrobić łącznik krzyżowy pomiędzy dwoma pokojami...

źródło: IMG_BCAEB16D-2099-4222-9EC2-0F2A0103A066

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xDepth przełącznik x2 musisz miesć 2 stykowy. Niebieski i brązowy tak zamontuj by faza nie spotkała się z zerem. Odwrotnie na stykach w przełącznikach. Żółtozielony podepnij sobie do blachy. Przed włączeniem bezpieczników podepnij np prostownik czy akumolator....bateria 9v tez styknie i pobaw się zarowka 12v.
  • Odpowiedz
  • 0
@zubrzpuszczy: pierwszy przełącznik poprowadzam fazę i jeden korespondencyjny. W drugim dwustykowy krzyżowy a na końcu schodowy? Tylko jak to połączyć jak na zdjęciu żeby pierwszy pokój nie odcinał fazy
  • Odpowiedz
@xDepth jeśli instalacja jest prawidłowo wykonana to na niebieskim masz zero, brązowy to faza 230V, żółtozielony to kabel ochronny. Ogarnij kable, pobaw się na 12V zarowką samochodowa. Na napięciu sieciowym nie eksperymentuj.
  • Odpowiedz
@xDepth źródło światła ma być cały czas podpiete(niebieski) do zera, żyła z napięciem (brazowa)jak na rysunku. Trzeci mozna pominąć przy oswietleniu, przykreca się go do obudów wszelkiej maści. Krzyżyk w kólku to twoje lampy, silniki czy co tam masz:P dobrze przykrec druty, zrob testy na małym napięciu i musi działać.
zubrzpuszczy - @xDepth źródło światła ma być cały czas podpiete(niebieski) do zera, ż...

źródło: 7190015300_1452086677

Pobierz
  • Odpowiedz