Wpis z mikrobloga

@kurazjajami: ciekaw jestem jak to odnawianie dysku wygląda? Zerują go i gotowe? Żeby tam były chociaż wyniki testów z HD Tune, czy cokolwiek, żeby pokazać S.M.A.R.T.A
  • Odpowiedz
ciekaw jestem jak to odnawianie dysku wygląda? Zerują go i gotowe?

@kurazjajami: nie musisz być ciekawy, bo właśnie tak to wygląda. I nie producent, ale wyspecjalizowane firmy biorą u----i i zerują :-)
  • Odpowiedz
@kurazjajami: do gunfo danych, to bez znaczenia, lepiej kupić używkę z przebiegiem, masz, chociaż względnie realne dane, na takim OLX na luzie kupisz 4TB za jakieś 300zł, nawet nie z gigantycznym przebiegiem.
  • Odpowiedz
@kurazjajami: Ja bym się w to nie bawił. Odczyty SMART da się sfingować. Bardzo trudno powiedzieć jaka jest jakość tych dysków. Co więcej, firma bawi się sprzedażą, ale jest też warsztat samochodowy, więc TOPKEK.
  • Odpowiedz
@kurazjajami od pół roku siedzi u mnie w nasie refurb seagtae exos 14tb. Jak na razie bez problemów. Znajomi też kupowali takie dyski i też na razie spoko. Podobno też ok są dyski po koparkach chia. MZ pchanie się w refurby ma sens jak potrzebujesz dużych pojemności. Bo wtedy jest zauważalnie taniej niż nowe dyski. No i koniecznie raid5 albo 6.
  • Odpowiedz
@kurazjajami:
ds124 to się pewnie zapcha, tam jest słabiutki CPU i tylko 1GB ram. Ten asustor powinien dać radę. Tylko nie wiem, czy jest sens pakować się w takie zabytki, czy lepiej kupić sobie jakiegoś miniPC z n100/N150 czy nawet lepiej.
  • Odpowiedz