@kurazjajami: ciekaw jestem jak to odnawianie dysku wygląda? Zerują go i gotowe? Żeby tam były chociaż wyniki testów z HD Tune, czy cokolwiek, żeby pokazać S.M.A.R.T.A
@kurazjajami: to nie ma nic wspolnego z odnawianiem przez producena, skup polisingowy i zerowanie smart i wsio do klienta. Komputika sprawdź co to za sprzedawca.
@kurazjajami: do gunfo danych, to bez znaczenia, lepiej kupić używkę z przebiegiem, masz, chociaż względnie realne dane, na takim OLX na luzie kupisz 4TB za jakieś 300zł, nawet nie z gigantycznym przebiegiem.
@kurazjajami: Ja bym się w to nie bawił. Odczyty SMART da się sfingować. Bardzo trudno powiedzieć jaka jest jakość tych dysków. Co więcej, firma bawi się sprzedażą, ale jest też warsztat samochodowy, więc TOPKEK.
@kurazjajami od pół roku siedzi u mnie w nasie refurb seagtae exos 14tb. Jak na razie bez problemów. Znajomi też kupowali takie dyski i też na razie spoko. Podobno też ok są dyski po koparkach chia. MZ pchanie się w refurby ma sens jak potrzebujesz dużych pojemności. Bo wtedy jest zauważalnie taniej niż nowe dyski. No i koniecznie raid5 albo 6.
@kurazjajami: Ja polecam allegrowicza A-PRESS, chłop daje gwarancje 36 miesięcy na używane dyski enterprise, nigdy nie miałem problemu z wymianą - PRZYKŁAD
@kurazjajami: ds124 to się pewnie zapcha, tam jest słabiutki CPU i tylko 1GB ram. Ten asustor powinien dać radę. Tylko nie wiem, czy jest sens pakować się w takie zabytki, czy lepiej kupić sobie jakiegoś miniPC z n100/N150 czy nawet lepiej.
Mirki, bezpiecznie jest kupić taki dysk odnowiony przez producenta? Domyślnie tylko pod filmy 4K.
https://komputika.erli.pl/produkt/dysk-twardy-seagate-exos-7e8-2tb-st2000nm000a-sata-3-5,278251287?xid=AKISaUuKCq1zVyQcr2VXkFjwaJ8uQQDwlbf-TLeqOa6nb-1ZM3H5a3FYY2tUrO0ACbi26Q4NGQ&xidv=2&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22959188129&gclid=Cj0KCQjwzt_FBhCEARIsAJGFWVlIhwrwIHePXhLwoO4a8E2xHWMuD9l61T4HWKG8pA4WdIrTM7eb9DYaApJPEALw_wcB&gad_source=1&gad_campaignid=22953039528&gbraid=0AAAAABvR-uyb2dbUHTMxghn_2i6hUpqde
@kurazjajami: nie musisz być ciekawy, bo właśnie tak to wygląda. I nie producent, ale wyspecjalizowane firmy biorą u----i i zerują :-)
albo nowy synology ds124?
ds124 to się pewnie zapcha, tam jest słabiutki CPU i tylko 1GB ram. Ten asustor powinien dać radę. Tylko nie wiem, czy jest sens pakować się w takie zabytki, czy lepiej kupić sobie jakiegoś miniPC z n100/N150 czy nawet lepiej.
RPI4 to raczej FHD, przy 4k wg tego co piszą jest jakotako.
@wacek_1984: Bez transkodowania to nawet na Pentium 4 można mieć NAS.