Aktywne Wpisy
PanZbigniew +1288
Update do tego wpisu
Na początku chciałbym naprawdę podziękować za tak duży odzew w tamtym wpisie. Na początku miałem obawy co do tego wpisu, że zostanie z góry uznany za bait, albo że komentarze będą nakierowane na to, że jestem cienka betaparówa, sam sobie taki los zaserwowałem itp.
Gdy myślałem, że zostanę z tym wszystkim sam i w sumie post wrzuciłem z desperacji to okazało się, że otrzymałem naprawdę dziesiątki pozytywnych odpowiedzi w komentarzach
Na początku chciałbym naprawdę podziękować za tak duży odzew w tamtym wpisie. Na początku miałem obawy co do tego wpisu, że zostanie z góry uznany za bait, albo że komentarze będą nakierowane na to, że jestem cienka betaparówa, sam sobie taki los zaserwowałem itp.
Gdy myślałem, że zostanę z tym wszystkim sam i w sumie post wrzuciłem z desperacji to okazało się, że otrzymałem naprawdę dziesiątki pozytywnych odpowiedzi w komentarzach

marcelus +225
Nie macie wrażenia, że ludzie zluzowali z petardami w #sylwester?
Pamiętam jeszcze parę lat temu, strzelanie zaczynało się zaraz po zmroku, o północy po prostu się wzmacniało, dużo ludzi strzelało jeszcze w Nowy Rok. A w tym roku przed 12 słyszałem dosłownie pojedyncze strzały, jeszcze mniej w Nowy Rok. Czyżby naród zaczął mądrzeć?
#kiciochpyta #polska lska
Pamiętam jeszcze parę lat temu, strzelanie zaczynało się zaraz po zmroku, o północy po prostu się wzmacniało, dużo ludzi strzelało jeszcze w Nowy Rok. A w tym roku przed 12 słyszałem dosłownie pojedyncze strzały, jeszcze mniej w Nowy Rok. Czyżby naród zaczął mądrzeć?
#kiciochpyta #polska lska

Niedobór specjalistów w branży IT stał się jednym z najpoważniejszych problemów, z którymi mierzą się firmy na całym świecie. Według danych, globalnie brakuje aż 4,8 miliona ekspertów, co sprawia, że 76% firm technologicznych ma trudności ze znalezieniem pracowników o pożądanych kwalifikacjach, wynika z raportu Manpower Group.
Jak podkreśla Paweł Łopatka, dyrektor Experis w Polsce, krajowy rynek jest odzwierciedleniem globalnych trendów. Popyt na specjalistów IT w Polsce jest rekordowo wysoki, a najbardziej poszukiwani są eksperci od cyberbezpieczeństwa, sztucznej inteligencji (AI), uczenia maszynowego (ML), przetwarzania w chmurze (cloud computing) oraz inżynierii danych. Równocześnie, znaczna część pracowników IT (niemal połowa) rozważa zmianę pracy, a blisko 74% obawia się, że ich dotychczasowe umiejętności zostaną w przyszłości zastąpione przez sztuczną inteligencję.
https://26pietro.pl/eksperci-it-potrzebni-od-zaraz-firmy-boja-sie-luki-kompetencyjnej/
https://businessinsider.com.pl/praca/cyberbezpieczenstwo-ai-i-chmura-to-specjalizacje-ktore-winduja-zarobki-w-polskim-it/fezrvl5
Co z Wami Mirki ʕ•ᴥ•ʔ
Ludzi w IT jest za dużo.
@ly000: mamy rekordową liczbę ofert dla seniorów. Mówisz bzdury po prostu.
To że sam nie jesteś wysoko ceniony to nie znaczy że taki jest trend na rynku
W I połowie 2025 roku liczba ofert pracy w IT wzrosła o 68% r/r – wynika z danych portalu justjoin.it. Wzrost ten napędza rosnące zapotrzebowanie na specjalistów od sztucznej inteligencji, analizy danych i programowania. W ofertach dominowały ogłoszenia dla seniorów (52,3%), jednak największą aktywność rekrutacyjną wykazali juniorzy, aplikując średnio dwukrotnie częściej.
https://itwiz.pl/polski-rynek-it-wraca-na-sciezke-wzrostu-wiecej-ofert-pracy-pensje-w-gore/
@ly000: nie w Polsce i nie dla seniorów. Żyjesz w alternatywnym świecie. A statystyki to ty sobie sprawdź bo sam je sobie wymyśliłeś.
Najczęstsze problemy: kandydaci, którzy mają po 3-4 lata doświadczenia i nadal są na poziomie juniora, zupełnie niesamodzielni i z podstawową wiedzą; kandydaci, którzy oszukują na rozmowach próbując przykryć braki w wiedzy i umiejętnościach; kandydaci, którzy nie nadają się do pracy z ludźmi, bo są niekontaktowi, zarozumiali, odklejeni lub cokolwiek, co utrudnia
Pracuje w korporacjach od 2017 roku, głównie ogromne molochy jak banki międzynarodowe i ubezpieczenia i takiej posuchy jak teraz to nigdy nie było. W mojej korporacji globalna firma ubezpieczeniowa jest trend że więcej się zwalnia i tnie zasoby aniżeli zatrudnia, projekty się ciągnie dwoma Seniorami a nie jak dawniej cała ekipa. Te powielane buzzwordy że brakuje specjalistów Cybersecurity to słyszę ciągle od 3
1. Jest potrzeba brak specjalistów
2. Nie ma potrzeb na specjalistów
Ty mówisz o p.2 a ja o p.1 :)
a teraz zrób eksperyment i podmień IT na dowolną inną branżę. i co? to zdanie nadal ma sens? więc może to nie jest specyfika tej branży tylko każdej? więc w czym IT jest wyjątkowa? bo powiedzieć że "ludzie są tylko słabi" to jakby nic nie powiedzieć.
Nic nie powiedziałam o wyjątkowości branży IT tylko o braku specjalistów ¯\(ツ)/¯
Rozmawiamy o specjalistach IT. Z moich doświadczeń wynika, że ludzie w IT są, pracują, ale do większości projektów nie można znaleźć specjalistów. Ludzi, którzy nie po prostu będą pracowali, tylko będą dobrze pracowali. To jest ta różnica.
Nie za bardzo rozumiem o co pytasz, co chcesz tutaj podważać czy o czym podyskutować. Zadaj konkretne pytanie, to z chęcią się do niego odniosę.
Myślę, że kłopot polega na tym, że chętnych do pracy w IT czy pracujących w IT jest bardzo dużo, ale faktycznie dobrych jest mały procent. Sporo przyszło po bootcampach, czy innych przekwalifikowaniach zachęceni wizją dużych pieniędzy.
Czy zapotrzebowanie jest mniejsze? Nie wiem i nie wiem czy ma to znaczenie. Projekty są jak