Wpis z mikrobloga

Chłodzenie komputera/CPU.

TechMirki, chyba popełniłem błąd wybierając obudowę do PC... Wziąłem małą byle by tania była i wiatraczki w komplecie miała. Logic Atos Mini Black. W sumie pomieściłem wszystko. Ale jak ostatnio dołożyłem GPU to zaburzyło termikę i przepływ powietrza, od razu po wybudzeniu komputera 50C na cpu, a przy przeglądaniu siedzi i po 55/60 czasem jest co wcześniej się nie zdarzało. Można by podbić krzywe, ale to zaraz hałas :P

Przy takich temperaturach chyba trzeba poszukać innej obudowy? Czy woda na CPU i wywalone jaja? Teoretycznie takie z dwoma wiatrakami wejdzie w budę.

Teraz widzę promo na MSI MAG FORGE 120A Airflow jest za 200, ma 6 wentylatorów. Coś takiego poprawi sytuację, czy to tylko na papierze fajne tylko te wiatraczki i szukać trzeba czegoś innego?

#komputery #pcmasterrace
anonim1133 - Chłodzenie komputera/CPU.

TechMirki, chyba popełniłem błąd wybierając o...

źródło: image

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonim1133: Jak nie chcesz zwiększyć RPM wentylatora CPU to ustaw tryb zasilania na zównoważony. Pod gre odpalaj tryb wysoka wydajność.
Zgraj Afterburner, ustaw uruchamianie wraz ze startem systemu, ustaw krzywą wentylatorów tak, żeby kręciły się przynajmniej na 30%.
Karta graficzna wyłącza wentyle pod małym obciążeniem i na pulpicie pewnie ci sie grzeje do 50-60 stopni co podbija temperaturę w takiej małej budzie.
  • Odpowiedz
@anonim1133: jak wyżej, ja dodałbym jeszcze kilka uwag:
- upewnij się że pasta na CPU nie jest przetyrana, rozważ wymianę na coś porządnego, upewnij się że docisk do IHS jest równomierny
- zamiast kupować kolejną szrotową budę kup porządne wentylatory: i więcej powietrza wtłoczą, i będą cichsze na wyższych obrotach
- o AiO aktualnie zapomnij bo w tej budzie można je wrzucić wyłącznie na front.
- zaczynaj odkładać hajs. Najpierw
  • Odpowiedz
  • 0
Karta graficzna wyłącza wentyle pod małym obciążeniem i na pulpicie pewnie ci sie grzeje do 50-60 stopni co podbija temperaturę w takiej małej budzie.

@Gawith_Apricot: I to chyba będzie mój głowny problem. Teraz na pulpicie 46C ma i wiatrak 0%. Niby temperatura nie duża, ale przez to w budzie jest odczuwalnie ciepło.

@purrminator w sumie... Jakby faktycznie brzmi teraz raczej oczywiście - skutecznie to ciepło usunąć trzeba. Tylko te mityczne brązowe
  • Odpowiedz
  • 0
Z budżetowych mamy nawet polską markę zdaje się, Endorfy. Niby w niektórych testach Fluctus nawet wypadał wysoko, ale na stronie producenta żadnych danych technicznych, ciężko je jakoś porównać...
anonim1133 - Z budżetowych mamy nawet polską markę zdaje się, Endorfy. Niby w niektór...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Tylko te mityczne brązowe wentylatory mają sens, czy kojarzycie coś rozsądnego co będzie równie dobre?

@anonim1133: nie jestem fanem tasowania się do konkretnej marki, bardziej do konkretnych modeli. I tak, jest masa porządnych wentylatorów do wyboru. Ustalasz swój budżet i wybierasz model który ma maksymalnie dużo przepływu (CFM) i jak najmniejszy hałas (dB/dBA).
Tak na szybko (i na budżetowo) patrząc w Morelach masz przykładowo Be Quiet! o takich parametrach:
Pure Wings 3 140mm
  • Odpowiedz
@anonim1133: To ustaw te wentylatory w gpu na 30%.

Do trybu zrównoważony/wysoka wydajność utwórz sobie 2 skróty na pulpicie, żeby nie skakać po ustawieniach windows za każdym razem. Musisz wywołać przez powercfg, zapytaj się AI jak to zrobić.
W ustawieniach trybu zrównoważonego możesz w opcjach zarządzanie energią procesora > maksymalny stan procesora na 99%. Wtedy procesor nie będzie wchodził w tryb turbo, tylko maksymalnie będzie miał taktowanie bazowe cpu i
  • Odpowiedz
  • 0
Na razie zrobiłem po swojemu xD Endorfy Fluctus 140 2x na przedzie i faktycznie jest poprawa, kilka C niżej.
W sumie mogłem wziąć jeszcze 120 na tył, to by też lepiej wyciągał powietrze, ale jakoś się zafiksowałem na tych przednich xD
  • Odpowiedz