Wpis z mikrobloga

✨️ Kryzys w IT w 2025 - Mity czy rzeczywistość?
Witam.

W czasach wielkiego boomu na IT (ok. 2020-2021) chciałem, jak zresztą spora część osób z którymi wówczas miałem sposobność się spotykać, „przebranżowić” się i pójść w programowanie. Miałem w planach rzucić moje dwa kierunki studiów (prawo oraz finanse) i ruszać na pełnej z nauką programowania. Po jakimś czasie odkryłem jednak, że to nie dla mnie. Że po prostu, nie czuję tego. Aktualnie jestem na etapie pracy w międzynarodowym korpo w dziale finansowym. Wkrótce aplikacja adwokacka. Ale czasami mam takie przebłyski, że może popełniłem błąd. Powiedzcie mi drodzy, czy te „legendy” o kryzysie w IT w 2025 mają w sobie ziarnko prawdy?

Pozdrawiam.

#it #studia #pracait #programowanie #programista #kryzysit #korpo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jest ogromny kryzys, praca zdalna powoli odchodzi do lamusa, a praca jest tylko w niszowych technologiach albo dla osób z bardzo dużym doświadczeniem.

@groman43

90% krzyków o kryzysie to jęki krudziarzy, których zweryfikował rynek.

Mam 6 lat doświadczenia, jestem pasjonatem, który w wolnym czasie programuje w haskellu i czyta artykuły branżowe, a nie mogę dostać nawet jednego zaproszenia na rozmowę kwalifikacyjną, gdzie praca jest zdalna (z pewnych względów
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
skrupulatny-przyjaciel-21: Kryzys to chyba nie jest dobre słowo. Raczej nastąpiła transformacja z rynku pracownika w rynek pracodawcy. Jestem seniorem z 10 lat expa, szukałem ostatnio nowej firmy. Pieniądze nadal są dobre, oferty ~30k. Natomiast proces rekrutacji zrobił sie tak napompowany, że bylem po prostu w szoku, co tu sie o------o. 4-5 etapów, projekty do zrobienia w domu, rozmowy techniczne, rozmowy system design, kodowanie na żywo, rozwiązywanie łamigłówek algorytmicznych, rozmowy z managerem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jest trudniej niż było, bo jest bardzo dużo chętnych. możesz mieć 15 lat doświadczenia, nie mieć jednego frameworka w CV i zostajesz odrzucony z miejsca, bez żadnej rozmowy. kiedyś to się nie zdarzało
  • Odpowiedz
W czasach wielkiego boomu na IT (ok. 2020-2021) chciałem, jak zresztą spora część osób z którymi wówczas miałem sposobność się spotykać, „przebranżowić” się i pójść w programowanie. Miałem w planach rzucić moje dwa kierunki studiów (prawo oraz finanse) i ruszać na pełnej z nauką programowania. Po jakimś czasie odkryłem jednak, że to nie dla mnie. Że po prostu, nie czuję tego. Aktualnie jestem na etapie pracy w międzynarodowym korpo w dziale finansowym.
  • Odpowiedz